7 Eylül 2015 Pazartesi

Ança Sey (Haşlanmış Kışlık Turşu)

Lahana ağırlıklı yapacağınız kışlık turşunun diğer sebzelerini saklayacağınız kabın ölçüsüne göre hazırlayın. Takriben birer kg alıp, yıkayıp doğradığınız sebzeleri pişme sırasına önce lahanadan başlayıp birer taşım kaynatın. 3 litre suyun içine 2 yemek kaşığı zerdeçal, 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu, bir su bardağı üzüm sirkesi ilave edin. Ispanak kaynatılmaya gelmez, en son aşamada ıspanağı kaynayan baharatlı suya daldırıp çıkarın. Daha sonra ise ortadan bölerek parçaladığınız sarımsakları da suya salıp, süzün. Sirke ve kaya tuzu sebzenin ezilmesini önler. Şayet ekşi sebzenizi yakın zamanda tüketmeyi düşünüyorsanız kaynama süresini biraz daha uzatın ve sirkesini çoğaltın. Sebzeleri kuru bir tepsiye yayarak mümkünse iki gece bekletin. Cam kavanozlara doldurup üzerine sebze haşladığınız soğuk suyunu kavanoza dökün, iyice doldurmayın. İşlem bitince bir gece daha bekletip kapağını hiç hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde kış boyu muhafaza edin.
Ekşimtırak, görünümü hoş, yağsız olduğu için yağlı yemekleri tamamlayan, salata ve türlü yerine kullanabileceğiniz bir tür garnitür türüdür.
Bu tür sebze saklama usulü yörelere ve kişilere göre değişir. Ancak genel olarak yapım aynıdır. 

Turp, sarımsak, ıspanak,  lahana kırmızı biber, havuç

1 yorum:

  1. Fermente turşu kurmak istiyorum bu yontem olurmu ve dometes kışa NASIL saklanir simdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil