7 Eylül 2015 Pazartesi

Marcan Çöp



Uygurların mutfağına ait olan bu yemeğin asıl adı "marcan çöp" olup çince ismi (dunganca) sovmiyendir...
Yabancı kelimelere aşina halkımız günümüzde sovmiyen adını kullandıkları bu yemeğin yapılışıda şöyledir:
Et kullamaya da bilirsiniz, arzuya gör tavuk eti, kuzu eti, dana eti nohut büyüklüğünde doranıp, yarım çay bardağı sıvı yağda sote edilir.
Sarımsak, domates ilave edilip bir süre birlikte kavrulur. Birer tatlı kaşığı domates ve biber salçası ilave edilip, bir çay bardağı su konur ve iyice karıştırılır. (bu tür yemeklerin yapımı çok dikkat istediğinden sık, sık karıştırmak gerekir) nohut büyüklüğünde doğranmış olan kırmızı biber ve fasulye de ilave edilip, nir süre orta ateşte pişirilir.
Öte yandan önceden eriştelik yoğurup boncuk şeklinde kestiğiniz taze hamur (ve ya burgu mkarna olabilir) bir miktar tuz atılmış bol suda haşlanıp pişirilir, süzülüp suya tutularak durulandıktan sonra sotenin içine ilave edilir, kavrulmuş turlü ile bir kaç dakka boca edildikten sonra ateş tamamen kesilir.
Yeşillik olarak arzu ettiğiniz dere otu, maydanoz ve ya taze ıspanak ilave edilir. Tarifi biraz zor gibi görünsede görünümü hoş, lezzetli, besleyici gayet şık bir yemek türüdür, afiyet olsun.
Yemek yapmak sanat, sunmak ayrı bir sanattır. Mutfak pıratiklik gerektirir, cesaret ister. Her yemeği her mevsim, mevsim sebzeleri ile en güzel şekilde yapmak ve sunmak sizin mutfak sanatı anlayışınıza kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder