8 Eylül 2015 Salı

Yutağza (Buhar katmeri)

Yutağza, buhar katmerinin adıdır. Her hanımın bir yemek yapma usulü vardır. Mutfak hem pratik, hem özveri, hem de cesaret ister. Ama her şeyden çok sevgi ister. Yemek yapmayı sevmeyen birine tarif vermek nafiledir.
Buhar katmeri görüntüsü ve kokusu hoş, tüketim açısından buharda piştiği için son derecede hafif, lezzetli bir yemek çeşididir. Yutağzayı yaptığınız vakit yanına mutlaka sebze türlüsü yapmalısınız. Arzu ederseniz yoğurtla ve ya acılı soslarla da servis yapabilirsiniz.
Uygur mutfaklarında bu tür yemekler daima ek yemek olarak yapılır.
Yutağza en iyi kuyruk yağı ve sıvı yağı karışımı ile yapılır, fakat ben burada kişilerin tercihlerini göz önünde bulundurarak tereyağı ve sıvı yağ tarifi vereceğim.
Yutağzayı da çok çeşitli yapabilirsiniz. Kıymalı, yeşil soğanlı, kuru soğanlı, baharatlı. Ben burada sadesinin tarifini vereceğim. Çok kolay ve çok pratik.


Malzemeler:
1kg birinci kalite un.
Bir tatlı kaşığı toz maya ve bir paket hamur kabartma tozu
Bir yemek kaşığı sirke
Bir yemek kaşığı yoz şeker
Bir çay kaşığı tuz
Yeteri kadar ılık su
 Bir paket margarin ve ya 200 gr tereyağı
Bir su bardağı sıvı yağ


Unu uygun bir içine boşaltın, hamur için gerekli malzemeyi de boşaltıp mayayı ilave ettikten sonra suyu yavaş, yavaş dökerek gayet yumuşak bir hamur elde edin. Hamur hafif mayalanmaya başlayınca orta boy salatalıklar kadar 15-16 parça kesin, yağlayarak dinlenmeye bırakın. Birkaç dk dinlenmiş hamuru uygun zemin üzerinde yağ yardımı ile incelterek açın. İnce uzun açtığınız yufkalara bir yandan yağ sürerek kendi eksenine sarın. Sarma işlemlerini tek tek sonuna kadar devam edin ve buhar tenceresinde 20 dk pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder