Kıyması için yarım kg arzuya göre az yağlı satır kıyması
2-3 Adet orta boy kuru soğan
birer tutam tuz karabiber ve kimyon
Hamuru için:
Dört su bardağı baklavalık böreklik un
Bir paket kabartma tozu
Bir çay bardağı zeytin yağı
bir tutam tuz
Bir tutam toz şeker
Bir yemek kaşığı sirke (üzüm sirkesi ve ya elma sirkesi farketmez)
Yeteri kadar sıcak su
Yüzüne sürmek için bir yumurta sarısı bir yemek kaşığı zeytin yağı bir
çimdik tuz, arzuya göre çörek otu susam ve ya haşhaş tohumu.
Satır kıymasını ince kıyılmış sağan ile birleştirin. Baharatı ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.
Öte yanda hamurluk malzemenin tamamını uygun bir kapta kulak memesi
yumuşaklığında yoğurup dinlendirdiğiniz ve ceviz büyüklüğünde eşit
bezelere böldüğünüz hamuru merdane yardımı ile çay tabağı büyüklüğünde
açın.
İçine alacağı kadar kıyma doldurup büzerek yuvarlak bir şekilde kapatın.
Fırın kağını serdiğiniz tepsiye muntazam bir şekilde dizin. Yumurta
sarısı ve zeytin yağı karışımını sürdükten sonra üzerine susam çörek otu
ve ya haşhaş tohumu serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında yüzü nar
gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Uygur mutfağında mönüler hem
çok çeşitli ve hem çok yönlüdür. Her yemeğin bir çok çeşidi olduğu gibi
Samsanında pek çok çeşitleri vardır. Ben burada anlaşılması kolay olsun
diye en kolay olanını Sizlerle paylaşmaya gayret ettim. Ümit ederim ki
Sizler bu paylaşımları mutlaka değerlendirecek ve bizimle
paylaşacaksınız.
Hepinize ağız tadında güzel bir yaşam ve afiyetler dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder