7 Eylül 2015 Pazartesi

Öpke ve Yisip (Akciğer ve Mumbar dolması)


Yapımı biraz meşakkatli, anlaşılması biraz zor, bir yemek türüdür. Yaklaşmakta bulunan Kurban Bayramını göz önünde bulundurarak bu yemeğin tarifini vermeyi uygun gördüm. Sakatat sevenler için harikulade bir yemek. Yemek yapmaktan zevk alanların denemesinde fayda var.

 





Malzemeler:
Bir adet kuzu ve ya koyun ciğeri
2 litre süt (koyun ciğeri için aynı malzemenin 5 katı gider)
1 paket buğday unu nişastası
Bir su bardağı zeytinyağı
4 adet yumurta
Bir silme yemek kaşığı tuz
Birer tutam kimyon ve zerdeçal
Akciğer başı için (börkü):***
Bir adet kuzu işkembem
Bir adet yumurta,

Bir çay bardağı ılık su
Bir tutam tuz
Ala bildiği kadar su
Akciğer başının iç kıyması için
Yarım kuzu ciğeri (250-300 gr)
3-4 diş sarımsak
2-3 adet sivri biber
Bir adet kuru soğan
Birer çay kaşığı biber ve domates salçası
Birer tutam, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyon.

Akciğer dolmasını yapmak için mümkünse taze kesilmiş kuzu ve ya koyun ciğeri olursa çok iyi olur. eğer kasaptan alacaksanız güvendiğiniz bir kasaptan temiz ve bıçak yarası almamış bir adet kuzu ciğeri satın alın. Güzelce yıkadıktan sonra borusundan musluğa tutarak yavaş, yavaş su doldurup boşaltın. Bu işlemi akciğer bembeyaz bir hale gelene kadar devam edin.
Öte yandan içi için hazırladığınız süt, yumurta, yağ, tuz ve baharatı iyice karıştırın. İşkembenin çukur börk’e benzeyen kısmını yuvarlak bir şekilde kesip ortasından delik açtıktan sonra Akciğerin borusuna huni şeklinde dikin.
Karışımı yavaş, yavaş akciğere doldurun. Karaciğer ve baharatlarla hazırladığınız kıymayı, yumurta ve ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğurduğunuz hamuru yufka halinde açıp içine sarın.
Huni olarak diktiğiniz işkembe başlığının içine doldurup ağzını iğne ve iplik yardımı ile dikin. Ve ya kürdan ile sıkı, sıkı kapatın. Öte yanda kaynamakta olan büyük tenceredeki suya hiç bekletmeden koyup yaklaşık iki saat orta hararetli ateşte pişirin. Akciğer dolması için mutlaka özel soslar hazırlamanız gerekir. Acılı ekşili soslar ile servis yaparken emeğinizin rengini sergilemekle yemeğin tadına olduğu gibi görüntüsüne de lezzet katacaktır. Akciğer dolması hazır, sunumu tamamen Sizin hünerinizi sergileme becerinize kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder