UYGUR TÜRKLERİNDE BAYRAMLARIN OLMAZSA OLMAZLARI "SANĞZA"
Bu güzel lezzete aşina olan ve yapımını merak edenler için tarifini vereceğim.
Hamuru için:
12 su bardağı un
4 adet yumurta
2 su bardağı sıvı yağ
4 adet sıkılmış kuru soğan suyu (arzuya göre)
Bir tutam tuz
yeteri kadar oda ısısında su
kızartmak için 3 kg sıvı gağ
Unu büyükçe bir yoğurma kabına boşaltın, tuz, soğan suyu ve diğer
malzemeleri ilave ettikten sonra suyu yavaş, yavak ilave edip kulak
memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamurları 12 eşir beze
yapın, ortasını delerek rulo yapın bir süre dinlendirdikten sınra, tahta
üzerinizde avucunuzla bastırıp ovalıyarak uzun filitre haline getirin.
Takriben on cm uzunluğunda gelep halinde avuş içinden sarkacak şekilde
dolayın.
Gelep hazır olunca iki ucundan tahta bir çubuğun ucçlarına
asın, her tarafı düzgün olmasına dikkat edin. 200 derece ısınmış yada
orta ateşte altın renginbi alıncaya kadar kızartın.
Her bir gelep kızarınca bir öncekinin ucuna ilave ederek kendi ekseninde daireler oluşturun.
Her zaman olduğu gibi un ve yağ kullanırken birinci sınıf malzeme olmasına dikkat edin.
Bayramlarda özenle hazırlanan bu güzel çubuğun ayrıntılı anlatım şekli
bu. Ancak bunu yeni kuşağın mutlaka öğrenmesi ve öğretmesi gerektiğini
düşünüyorum. .
Sanğza kesinlikler görsellikle anlaşılan bir Uygur geleneksel Bayramlara özel Pasta çeşitlerimizdendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder