7 Eylül 2015 Pazartesi

Mumbar Dolması (Yisip)


Ben burada 5 mt. bir mumbar tarifi vereceğim. Siz artırabilir eksiltebilirsiniz. Mumbar dolmasına kuyruk yağı, karaciğer çok yakışır. Siz isterseniz hazır kıymada kullanabilirsiniz.
5 su barağı pirinç
200gr kuyruk yağı
500 gr kuzu ve ya koyun ciğeri (Karaciğer)
İki orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
3 litre sıcak su
Bir tutam dereotu ve ya maydanoz
Birer tutam karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, kekik, nane tuz
Kasapta temizlenmiş olan bağırsağı eve getirdiğinizde kendiniz birkaç kez yıkayın. Yıkama esnasında içine tuz doldurup bir süre beklettikten sonra durulayın ve aynı işlemi karbonatla tekrarlayın. Koku kalmaması için birkaç dk sirkeli suda bekletin.
Malzemeleri incecik kıyın, baharatları ve yeteri kadar tuzu ilave edin. Hepsini karıştırın. Önceden yıkayıp süzdüğünüz pirinç’i ilave edin. Sıcak suyu ilave ettikten sonra bir ucunu bağladığınız bağırsağın, büyük tarafından doldurma işlemine başlayın. Su oranı her zaman fazla olmalıdır. Pirincin miktarı mumbarın kalınlığı orantısında değişir. Ben maksimum ölçüyü veriyorum. Ama siz ince bağırsak almışsanız ölçüyü su bardağına değil de çay bardağında yapmalısınız. Öte yanda büyük bir tencerede kaymakta olan bol suya salıp bir, iki taşım kaynadıktan sonra kürdanın ucunu rastgele birkaç yerine batırıp fazla sularının atılmasını sağlayın. Kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirdikten sonra servis tabaklarını zevkinize göre süsleyip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder