7 Eylül 2015 Pazartesi

Türk Dünyası'ndan Pilav Çeşitleri



Önce Türkistan Pilavnı Tanıyalım
Özbek Pilavı, Buhara Pilavı, Çeçen Pilavı diye bilinen Pilavların Ana Yurdu tüm Türklerin Ata Yurdu olan Doğu Türkistan Uygur Mutfağına dayanmaktadır. Dolayısı ile ben bundan böyle Pilavları Uygur Pilavı sınırlama getirmeyeceğim, Türkistan Pilavının yapılışını tanıtarak tariflere vermeye başlayacağım. Her gün bir ve ya birkaç tarif vereceğimiz yemeklerimizin ölçülerine dikkat ettiğiniz takdirde en güzel yemekleri Sizin yapacağınızdan kuşkum yoktur. Haydi, mutfak severler, kolları sıvayın ve Doğu Türkistan Uygur Mutfak Kültürünü birlikte yaşayıp, birlikte yayalım.
Doğu Türkistan Uygur Mutfağında 20 yi aşkın çeşidi ile Dünya Mutfaklarına meydan okuyan Etli, Havuçlu Türkistan pilavı, içine konulan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin, Tavuklu Pilav içindeki Ana malzeme aynı olup, Kırmızı et yerine Tavuk eti konulduğu için Tavuklu Pilav diyoruz.
Yine temel malzemeler: Kuru Soğan, Yağ, Pirin olan Pilavın içine Nohut girdiği zaman Nohutlu Pilav, Üzüm girdiği zaman Üzümlü Pilav olur.
Ve ya birkaç çeşit Kuru yemiş ilave edildiği zaman Yemişli Pilav olduğu gibi.
Pilavımızda olduğu gibi diğer bütün yemeklerde, ölçülere dikkat ederek, sevgi ve itina ile başladığınız zaman emin olun yaptığınız işten büyük keyif alacaksınız.
Her yemek: Cep yakmayacak şekilde hazırlanılmalı. Ancak ucuz malzeme kullanmaktan son derecede kaçınılmalıdır. Kaliteli malzeme kullanarak özenle yaptığınız yemek, sofralarınızı süsleyip, göz zevkinize hitap ettiği gibi, hanenize huzur, vücudunuza şifa, kendinize gurur kazandıracaktır.
İnancımız gereği Besmele ile başlayacağımız mutfak işlerinde salavat getirildiği zaman yemeğin bereketi ve şifa olma özelliği kat, kat artacaktır.
Pilav için her zaman birinci kalite taze pirinç kullanın. Yemeklerinizin iyi randıman vermemesinde Pirincin bayat ve kalitesi düşük olmasının da payı vardır. Et, Koyun, sığır, Tavuk Siz nasıl arzu ederseniz onu kullanabilirsiniz.
Bu günkü Mönümüzde Türkistan Pilavının genel yapımını kısaca tanıyalım. Hatta etsiz yapabilir, et yerine yumurta kullanabilirsiniz. Etin miktarını da kendiniz belirleyin. Ben burada sadece milmum olması gerektiği kadarının tarifini vereceğim.
Aklınıza takılan sorularınız varsa sorabilir, benim unuttuklarımı hatırlatabilir ve ilave edebilirsiniz.
PİLAV YAPIMI: 6 KİŞİLİK
1kg et, 2 büyük boy soğan, 2 su bardağı sıvı Yağ, 1 kg havuç, 3 su bardağı pirinç, yeteri kadar tuz, 4,5 (dört buçuk su bardağı su)

Kaynamakta olan yeterli miktardaki suya eti salın. Kaynayan suda et lehimlenecek, köpük oluşmayacaktır. Etiniz haşlanırken öte yanda ısınmakta olan yağa incecik piyaz doğradığınız Soğanı ilave edip iyice pembeleştirin. İnce çubuklar halinde doğradığınız Havucu da ilave ederek Havuç iyice rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun. Kavurma işleminin bitmesi takriben 35-40 dk olmalıdır. Etin haşlanma esnasında daha lezzetli pişmesi için ir adet soğanı ince piyaz doğrayıp ilave edin. Etin piştiğinden emin olduktan sonra bir tutam tuz ilave edin. Suyunu ölçü ile kavrulmuş Havuç olan tencereye koyduktan sonra eti de ilave ederek birkaç dk öyle kaynatın. Önceden yıkayıp suyunu iyice süzdüğünüz Pirinç-i de ilave edip, Pirinç suyunu çekince kısık ateşte 20 dk demleyin. Pilavın yanına arzu ederseniz mevsim sebzeleri ile yaptığınız salatalar ile süsleyip sofranızı bezeyin. Afiyet şifa olsun.
Besleyici, doyurucu, lezzetli harika bir yemektir Türkistan Pilavı. Tarifler anlatıldığı gibi zor değil, mutlaka deneyin başaracaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder