7 Eylül 2015 Pazartesi

Suykaş


Suykaş, kelimenin tam manası ile sulu aş demektir. Uygur mutfaklarında yapılan çorbaların genel adı suykaştır. Ana malzeme ve içine konulan malzemeye göre isim değiştiren suyukaşlar mutfağımızın olmazsa olmazlarındandır.
20 den fazla türleri ile yaz ve kış sofralarımızdaki hakimeyetini koruya gelen suykaşlarımıza et ve sebze miktarını kişiler kendi arzularına göre belirlerler.
Bilindiği gibi et Türk mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir ve Uygurlar neredeyse etsiz yemek yapmazlar. yemeklere konulacak et miktarını kendiniz belirlediğiniz gibi önceden haşlamış olduğunuz etin suyuna da yapabilirsiniz. Ve etin koyun eti, dana eti, tavuk eti olması da tamamen Sizin isteğinize bağlıdır. Yani helal olan bütün et çeşitlerini kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda hiç et koymadan sevginizi katarak çok lezzetli suykaşlar yapmanız mümkün.


SUYKAŞIN YAPIMI:
4 kişilik
250 ila 300 gr et
bir adet ortaboy sağon
bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ
birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
bir tutam tuz
kırmızı ve yeşil biber
4-5 diş sarımsak
bir tutam tuz
bir tutam karabiber
maydanoz veya dere otu
6 çorba tası su
6 tutam yani parmaklarınızın ucunda her bir kase için bir tutam gelecek kadar ve ya bir su bardağı kesilmiş erişte.
sosu için pul biberli sos ve sirke
ince kyılmış soğanı yağda pembeleştirin. Salçaları ilave edin bir çay bardağı su ilave ettikten sonra ince kıyılmış sarımsakları da ilave edin salça iyice kıvama gelinveye kadar kavurun. Küp doğranmış kırmızı biberi ilave ederek kavurma işlemine bir kaç dk devam edin.
Suyu ilave ettikten sonra tuzuda ekleyip 10-15 dk kısık ateşte suyunu pişmeye bırakın.
Kayma süresi tamamlandıktan sonra erişteyi ilave edip 2-3 dk kaynatın, ateşi kestikten sonra yeşilliği ilave edip soslarla servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder