7 Eylül 2015 Pazartesi

Doğu Türkistan Mutfağından 22 Çeşit Pilav



1-ETLİ HAVUÇLU PILAV
(8kişilik8' kişilik)
1- 1Bir kg koyun eti
4 su bardağı pirinç
1su1' su bardağı sıvı yağ ve ya zeytin yağzeytinyağı
2 adet kuru soğan
6 altı su bardağı su, yeteri kadar tuz.
6 büyük boy havuç
Bir bucuk su bardağı taze bezelye veya konserve
Yapılışı:;
Isınmakta olan yağın içine piyaz doğranmış soğanı koyarak hafif kahve rengini alınca eti ilave edin, eti soğanla birlikte, yeterli miktarda tuzu ilave ederek 10-15dk orta ateşte kavurun, ardından kibrit çöpü kalınlığında rendelenmiş havucu,da ilave ederek havucun içine arzu ederseniz bir yemek kaşığı şeker ilave edip, 8-10dk kavurun , havuç, iyice pişmiş rengi değişmiştir, altı su bardağı suyu ekleyin, kısık ateşte en az, 15-20 dk pişirin.
Öte yanda bir saat önceden, sıcak suda bekletilerek nişastası alınıncaya kadar yıkanıp süzülmüş pirincç,i tencerenin ateşini kıstıktan sonra, malzeme alta çökünce eti süzerek, salıverin, ateşi tekrar hızlandırarak fazla karıştırmadan pirinç suyunu çekince, üzerine bezelyeyi ve et,i döşeyip yirmi dakika demlemeye bırakın, etli havuçlu, pilavınız hazır, şık tabaklarda servis salatalar ile yapın, afiyet olsun.
2- ETLİ HAVUÇLU PİLAV(2)
1 kg kuşbaşı et
4 su bardağı 1. kalite pirinç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tere yağ veya yaklaşık bir su bardağı sıvı yağ
Bir kg havuç
6su6' su bardağı et suyu veya yeteri kadar hazır tatlandırıcı
Iısınmakta olan yağa, soğanı ilave ederek pembeleştirin, kuşbaşı eti ilave edip, on dk10' dk kavurduktan sonra, kibrit çöpü kalınlığında rendelenmiş olan havucu ilave ederek bir süre daha kavurun, 6 su bardağı et suyu ilave ederek et iyice pişince, ateşi yavaşlatın, havuç tamamen alta çökünce, önceden yıkanıp süzülmüş olan pirinç,i ilave ederek 15-20dk20' dk kısık ateşte demleyip renkli mevsim salataları ile, sıcak servis yapın.

3-AYVALI PİLAV
1 kg et
1 bir çay bardağı sıvı yağ veya iki yemek kaşığı tere yağ
2 iki orta boy soğan
dört su bardağı pirinç
6 adet havuç
2 orta boy pişkin kokulu ayva
6su bardağı su veya et suyu, yeteri kadar tuz
bir çay kaşığı zerdeçal, bir yemek kaşığı diri kimyon
Yukarıdaki gibi önce yağda soğanı pembeleştirdikten sonra eti ilave edip, bir süre kavurun. Tuzunu ilave ettikten sonra, havucu ve zerdeçalı ekleyip, suyunu koyun. Et pişince, ayvayı ve kırmızı biberide dişe gelecek kadar, öz suyunda pişirin, eti, ayvayı, kırmızı biberi süzün.
Pirinci salın, suyunu çektikten sonra, kimyonu serpiştirin, eti, ayvayı, kırmızı biberi ve üzerini örtecek kadar ıspanağı, pilavın üzerine yayarak, kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20dk demleyin, şık yayvan bir servis kabının içine malzemeler üste gelecek şekilde döşeyin, salata ve mevsimine göre içeceklerle servis yapın.
Ayvalı pilav ayva aromalı, şık görümlü çok hoş pilav türlerinden biridir, tavuk eti veya hindi eti kullanarak yapabilirsiniz.
4-ÜZÜMLÜ PİLAV
1 kg kuzu eti
4 orta boy soğan
4su bardağı pirinç
1 su bardağı sıvı yağ
6 adet büyük boy havuç
bir çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
yeteri kadar tuz, şeker, kimyon, tarçın.
İnce kıyılmış soğanlar hafif kahve erngini alıncaya kadar kavurun, eti ilave ederek biraz kavrulduktan, sonra tuzunu ekleyip, havucu salın, orta ateşte havucu 15-20dk kavurun, suyunu ilave edin, etin dağılmaması içın et pişince süzün, pirinç’i salıp suyunu çekince üzerine önce baharatları, ardından sıcak suda yıkanmış olan, çekirdeksiz üzümü, eti koyup kapağını sıkıca kapatıp 15dk demleyin, sıcak servis yapın.
Kuru üzüm aromalı olan pilavınız tatlı ile tuzlunun vermiş olduğu değişik lezzetin baharatla özdeşleşmişinin yanı sıra soğuk mizaçlı olanlar için, enerji verici özelliğe sahip bir pilav türüdür.

5-ELMALI PİLAV
1 bir kg et
2 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tere yağtereyağı, veya bir çay bardağı zeytin yağzeytinyağı
4 su bardağı pirinç
2 adet domates
1 kg havuç
7-8 parça çekilmemiş tene tarçın
1 bir tatlı kaşığı zencefil, bir tatlı kaşığı tane kimyon
arzuya göre hazır tatlandırıcı veya et suyu
4 Dört adet çekirdeği alınmış kokulu elma
Soğanı iyice pembeleştirin, eti yeteri kadar tuz ilave ederek önceki işlemlerde olduğu gibi kavurun,domatesi de birlikte, iyice kavurduktan sora havucu ilave edin, kibrit çöpü kalınlığında rendelenmiş havucu iyice kavurun, suyunu ilave edrek önceden soyarak içlerini aldığınız elmaları ve tarçınıda salın, elmalar bir taşım kaynayınca alın, et piştikten sora süzün ateşi yavaşlatıp havucun tamamen dibe çökmesini bekleyin, pirinci salıp ateşi açın, hiç katıştırmadan, suyunu çekince eti ve elmaları üste gelecek şekilde döşeyip 15-20dk demlendikten sonra malzemeleri bir kenara alıp, pilavı iyice karıştırıp, malzemeler üste gelecek şekilde servise hazırlayın.
6-ETLİ BAHARATLI PİLAV
1 kg et
4 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
bir çay bardağı sıvı yağ
4 büyük boy havuç
1er tatlı kaşığı tane kara biber, tane tarçın, kakule, karanfil, zencefil, kuru kırmızı biber, kimyon, sarımsak, arzuya göre çoğaltarak.
Eti başka bir tencerede pişirin, soğanı pembeleştirip, havucu yeteri kadar kavurduktan sonra, et suyunu ilave edin, bir taşım kaynayınca baharatları ve pirinci ilave ederek suyunu çekince, son aşamada kimyonu serpiştirip, eti üzerine döşedikten sonra 15-20dk demleyin. Bol yoğurt ve salatalar ile servis yapın
(baharatın tadını seviyor, yemeğin içinde görmek istemiyorsanız, bir miktar suda haşlayıp suyuna ilave etmek sureti ile kullanabilirsiniz)

7-TAVUKLU PİLAV
1 bir adet parçalara bölerek kızartılmış veya tuzlu suda haşlayıp pişirilmiş tavuk
1 bir çay bardağı sıvı yağ
2 iki adet domates veya bir çay kaşığı zerdeçal.
6 adet havuç
a-tavuklu pilavın eti için tavukgillerden her hangi birini tercih edebilirsiniz.(hindi, ördek, kaz v.s.)
b-malzemeler ve diğer işlemler yukarıdakilerin aynısı olup sadece et olarak tavuk eti tercih edilir.
c-tavuk etini arzu ederseniz yukarıdaki gibi, soğan pembeleştikten sonra ilave etmek sureti ile yapabilirsiniz, ancak eti önceden pişirip demleme esnasında ilave ederek işleme devam etmenizde mümkün.

TAVUKLU PİLAV-2
bir adet tavuk
6 orta boy havuç
4 orta boy soğan
4 su bardağı pirinç
iki yemek kaşığı tere yağtereyağ
yeteri kadar tuz, kimyon.
Tavuğu arzu ettiğiniz büyüklükte parçalayıp, tuzu ayarlanmış suda haşlayın, iyice piştikten sonra süzün, bol yağda kızartın. Öte yanda soğan ve havuç ile hazırladığınız harca tavuk suyunu ekleyip kaynama aşamasından sonra, pirinci ilave edin, suyunu çekince tavuğu üste gelecek şekilde demleyin. Tavuk etini pilav ile harmanlayıp sıcak servis yapın.

8-PATATESLİ PİLAV
4Dört adet orta boy patates
Diğer malzemeler yukarıdakinin aynı olup
bu tür pilav, iç suyunu hazırladıktan sonra patatesleri pilavın suyunda dişe gelecek kadar pişirip, demleme işlemi sırasında üzerine et ile birlikte döşenip demlenir.
Lezzeti sade olan bu pilav, hafif lezzetten hoşlanan ve patates sevenler için.
Pilava şalgamda çok yakışır, ayrıca şalgamın şifalı yönleri de halk arasında bilinmektedir. D.Türkistan da bulunan şalgam türleri dahil sebzelerin bir çoğunun Türkiye’miz de bulunmaması tarifi biraz güçleştirse de, imkanlar ölçüsünde en yakın olanı kullanarak yazmaya çalıştım.

9-NOHUTLU PİLAV
1-Önceden sıcak suya ıslatılarak haşlanıp pişirilmiş olan nohuttan, iki su bardağı nohut, yukarıdaki etli havuçlu pilavı demleme işlemi sırasında harmanlayarak ilave edilip, etler yine üste gelecek şekilde 20dk20' dk demlenir.
b-(nohutlu sade pilav)
Dört bardak önceden sıcak suda bekletilerek, yıkanıp süzülmüş pirinç iki yemek kaşığı tere yağtereyağında kavrulur, pirinç parlak bir hal alınca üzerini bir parmak geçecek kadar su koyup tuzu ayarlanır, önceden pişirilmiş nohut ilave edilerek suyu çekilince demlenir , bol kara biber serpilerek, mevsim salataları ve çorbalar, soslar ile servise hazırlanır. Pilava et suyu çok yakışır, önceden haşlamış olduğunuz etlerin suyundan yararlanabileceğiniz gibi, hazır tatlandırıcılardan, faydalanabilirsiniz.
10-YUMURTALI PİLYAV
1-Sekiz adet yumurta
2-Bir fincan buğday nişastası
3-Yumurtayı kızartacak kadar sıvı yağ (Bir su bardağı)
4-Kimyon ak biber
Diğer malzemeler etli pilav da ki ile aynı olup, yapılışı da aynıdır. Fakat burada pilavda et yerine yumurta kullanıyoruz.
Yumurtaları bir kabın içine kırın nişasta ununu, kimyonu, ak biberi iyice karıştırın,
Sıvı bir bulamaç haline alan karışımı, az yağda üç dört parça halinde teflon bir tencerede, krep şeklinde kızartın, kızaran yumurtalar beklerken diğer işleme geçin.
Öte yandan üstteki ölçülere göre hazırladığınız pilava demleme esnasında, et yerine, kızarmış yumurta parçalarını döşeyip kapatın,demleme işleminden sonra yumurtalar üste gelecek biçimde süsleyip servis yapın.
11-KÖFTELİ PILAV;
1-1 Bir kg makine veya satır kıyması.
2-4 orta boy soğan.
3-4 Dört diş sarımsak
4-1 Birer çay kaşığı, kimyon, ak biber(beyaz biber), zencefil, tarçın,
5-1 Bir tatlı kaşığı domates salçası, bir tatlı kaşığı biber salçası.
6-2 İki adet yumurta
7-2 İki yemek kaşığı nişasta, tuz
Pirinç ve yağın ölçüsü yukarıdakinin aynı olduğu için, piyaz doğranmış 2adet soğanınızıı
yağda pembeleştirdikten sonra havucu ilave edin, havuç baygın hale gelene kadar
kavurun suyu ilave edip, kaynayınca tuzunu ayarlayın;
Öte yanda,uygun bir kabın içine alınan kıymaya çekilmiş 2soğan, baharatların tamamını sarımsağı salçaları ve yeteri kadar tuz koyduktan sonra,iyice yoğurun, kıymadan ceviz büyüklüğünde köfteler yapın,
a-Öte yanda iki kaşık nişasta ve iki adet yumurta bir kabın içinde iyice çırpıp şira hazırlayın,
b-Köfteleri, yumurtalı karışıma daldırıp, bol sıvı yağda pembeleşinceye dek kızartın
c-Altın sarısı kızartılan köfteleri, işlemi tamamlanarak demlemeye hazırlanmış olan pilavın üzerene döşeyin, yirmi dakika kısık ateşte demleyin.
Köfteler üste gelecek şekilde servise hazırlayın.
Buram, buram köfte kokan pilavınızı arzunuza göre damak tadının yanı sıra gözlere,de hitap edecek şekilde renkli mevsim salataları ile, sunacağınızdan eminim, afiyet olsun.
12-KABAKLI PİLAV
1-Yarım kg, parça et veya arzuya göre tavuk.
2-4 dört su bardağı pirinç,
3-3Üç,,4 dört kare bal kabağı,
4-1 Bir su bardağı sıvı yağ veya arzuya göre tere yağtereyağ zeytin yağzeytinyağı.
4 5- Dört büyük boy havuç.
2 6-İki orta boy soğan, yeterince tuz.
Isınmakta olan tencereye yağı ve soğanı kayarak pembeleştirin, eti ilave ederek iyice kavurun, kibrit çöpü şeklinde rendelenen havucu da koyarak 20-25dk kavurma işlemine devam edin tuzunu ayarlayın 6 bardak soğuk suyu ilave edip, kaynayınca bal kabağını,da koyun birkaç dakika kaynatın kabak ezilmeyecek adar piştiğinde et ile birlikte süzün, , pirinç,i salın suyu çekilince kabakları ve eti pilavın üstüne gelecek şekilde döşeyin ve kısık ateşte 15-20dk demleyin. Kabakları ve eti üste gelecek şekilde servis tabağına döşeyin hazırlamış olduğunuz içecek ve salatalarla sofranızı zenginleştirin, afiyet olsun. Hazmı kolay, sisdirim sistemlerine yardımcı, değişik bir lezzet.
Bal kabağı hazmı kolaylaştırdığı gibi şifalı bir yiyecektir. Görünüm ve ağlık açısından güzel bir pilav yaptınız.
Pirinciniz su çekmeye bilir, daima pirincin üzenini bir santim geçecek kadar su koymalısınız, pirinç hala diri ise öte yanda mutlaka sıcak su bulundurun suyunu sonradan ilave edin. Pirinç suyunu çekmeden yumuşak bir hal alıyorsa hemen üzerinden fazla suyu çekilmeden alın veya bir miktar arpa şehriye veya birmiktar bulgur ilave edin.
13- MANTILI PILAV
Mantı için malzemeler.
1-Dört yüz gr. el kıyması
2-Üç orta boy soğan,
3-İki su bardağı un
4-Bir adet yumurta
5-Bir çay kaşığı kimyon, karabiber, tuz
a-Önce hamuru, bir tutam tuz ve bir adet yumurtayı,da koyduktan sonra, yavaş, yavaş suyunu ilave ederek kulak memesi yumsak lığında bir hamur elde edin. Fındıktan biraz büyük beziler yapıp bir süre dinlendirin.
b-El kıymasına, robotla çekilmiş veya elde kıyılmış soğanı, baharatları ve tuz ilave edip, iyice yoğurarak hazırlayın. Önceden bezi yaptığınız hamurları uygun bir zemin üzerinde çay tabağı büyüklüğünde yufkalar açıp içine yeteri kadar kıyma koyup ince, ince büzerek, küçük dolgun keseler şeklinde kapatın.
c-Öte yanda dört su bardağı pirinçle yapmış olduğumuz havuçlu pilav,ın demleme esnasında kaşıkla pilav içinden yuvalar açarak mantının yarısı pilavın içine gömülecek şekildi yerleştirip 20-25dk kısık ateşte demleyip servis yapın.
Gayet hoş, buram, buram, mantı kokulu kolay şık manzaralı pilavımız hazır afiyet olsun.
Not; a-Bu pilavın mantısı çoğaltılarak mantı ayrı tencerede tenceresinde yapılabilir.
Bütün pilav türleri yüzlerce kişilik olarak yapılabilir.
(mantılı pilav yaparken, daha çok mantı alabilmesi için geniş ağızli tencereler kullanın)
mantılı pilav mantı ve pilav gibi iki ana temel yemeğin aynı tencerede bir anda pişme özelliğinin yanı sıra, mantı ve pilavın koku ve lezzeti binbirine geçerek gayet hoş bir lezzet ortaya çıkar.

14-TERE YAĞTEREYAĞLLI SÜTLÜ PİLAV
Dört su bardağı pirinç,
İki orta boy soğan
Altı su bardağı süt
iki yemek kaşığı tere yağtereyağı
Dört orta boy turp
Yeteri kadar tuz
Bir tatlı kaşığı kimyon
Isınmakta olan yağa kıyma doğranmış soğanı ilave ederek hafif kavurun, ardından, küp, küp doğranmış olan turp’u ilave edin, tuzunu ve kimyonu ilave ederek hafif kavurduktan sonra altı su bardağı süt ilave edip birkaç dk kaynatın, öte yanda yıkanıp süzülen pirin’i ilave ederek pirinç suyunu çekince, 15dk demlemeye bırakın, sıçak servis yapın.
(Uygur taamları s.15)
15-DOMATESLİ PİLAV
Etli veya etsiz yapabileceğiniz bu pilav önceden kalan et suyu ile veya hazır tatlandırıcılar, kullanarak yapabileceğiniz gibi, öz tadı ile,de severek ikram edebileceğiz bir pilav türüdür.
Dört orta boy soğan
Dört büyük domates
Bir tatlı kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı biber salçası
Bir çay bardağı sıvı yağ veya iki tepeleme yemek kaşığı tere yağtereyağı
Yeteri kadar tuz ve kimyon
İki su bardağı pişmiş nohut
Soğan pembeleşince ince doğranmış domatesler ilave edilerek, öz suyu kayboluncaya dek orta ateşte kavurun. Sıcak su ilave edip bir süre kaynatıldıktan sonra, pirinç salının, tuz ve kimyon ilave edilerek suyu çekilince önceden pişirilmiş olan nohudu ilave edin, 20dk demleme süresinden sonra arzuya göre servis yapın.
(her çeşit etsiz pilavın yanına arzu ederseniz, ayrıca et yemeği ve ya balık ve tavuk yemekleri yapabilir veya sebze türleri ile çok güzel mönüler, çorbalar yaparak sofranızı zenginleştirebilirsiniz.)
16-BAHARATLI ACILI PİLAV
4 Dört su bardağı pirinç
Arzuya göre bol miktarda tavuk eti veya kemiksiz dana eti
2 İki su bardağı sıvı yağ
6 Altı adet kuru soğan
2 İki su bardağı yoğurt
Bir tatlı kaşığı kimyon, bir çay kaşığı zerdeçal, bir çay kaşı beyaz biber, bir çay kaşığı zencefil, bir tatlı kaşığı kakule yedi sekiz adet defne yaprağı, bir yemek kaşığı kuş üzümü, bir çay bardağı kurutulmuş kara erik, iki yemek kaşığı çam fıstığı, arzuya göre kurutulmuş cin biber, kırmızı, mavi yeşil ve sarı gıda boyası.
İnce piyaz doğranmış soğanlar yağda kahve rengini alıncaya dek kızartıp süzün, İri yemeklik parçalanan tavuk eti yağda iyice nar gibi kızartılır, suyu ilave edilerek et yavaş ateşte pişmeye bırakın, pişen et süzülüp alındıktan sonra, öte yanda iyice bol suda yıkanıp hafif haşlanmış olan pirinç’in yarısı ilave edilip et ve yoğurtla karıştırılan bütün baharatlar ilave edin, pirinç’in diğer yarısı da ilave edilerek suyunu çekince üzerine birer damla, kırmızı mavi sarı, gıda boyalarından azar, azar damlatıp 20dk demleyin, iyice alt üst edilip harmanlandıktan sonra, sıcak servis yapın.
Türkiye’mizde Pakistan pirinci olarak bilinen yapılan bu pilavın yapılışı da kişiden kişiye değişir. Genel olarak bol tavuk eti ile yapılan baharatlı pilavı sığır veya koyun eti ile de yapmanız mümkün.
(Şerafet Uygur',dan)
17-ETLİ (CEVİZLİ) FISTIKLI PİLAV
4 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ veya tere yağtereyağı
1 adet kuru soğan
Arzuya göre yarım kg ile 300gr arası kuşbaşı et
2 su bardağı iri parçalanmış ceviz veya fıstık
1 kahve fincanı kuş üzümü
3 orta boy havuç
1 tutam kimyon
Eti yağda iyice kavurduktan sonra, yeteri kadar tuzunu koyun, kıyma doğranmış soğanı da ilave edip bir iki kavurduktan sonra, küp, küp doğranmış havucu ilave ederek iyici kavurun, suyunu ilave edip kaynamaya başlayınca pirinci salın önceden sıcak suda bekleterek süzdüğünüz cevizi ve kuş üzümünü, pilavın ortasını havuz gibi açarak dökün, eti üzerine döşeyip 20dk demleyin
Servise hazırlarken bir tutam kimyonu ilave ederek iyice harmanlayıp sıcak servis yapın..
18-YARMA PİLAV

1-4 su bardağı mısır yarması
2-1 bir kg kuş başı et
1 3-Bir su bardağı sıvı yağ veya 200 gram margarin, tere yağtereyağ
4-yarım kg havuç
3 5-Üç orta boy soğan
1 6-Bir tatlı kaşığı kimyon
Eti yağda iyice kavurduktan sonra tuzunu ilave ederek küçük kareler halinde doğranmış soğanı ilave edin, yedi su bardağı suyu koyun kanamakta olan harcın içine önceden yıkayıp sıcak suda kapalı bekletip süzdüğünüz yarmayı salın, suyunu çekince kimyonu,da koyarak demleyin. Bol yoğurt ve salata ile servis yapın
Mide ve bağırsak problemlerini çözücü hafif olduğu kadar besleyici bir pilav.
(Tohta Bakı ‘ şincanğ Uygur neşriyatı, “UYGUR yemekleri” . Sayfa 23)

19-SEBZELİ BEYAZ PİLAV (ganfen)
Sebzesi için:
1-1 bir yemek kaşığı tere yağtereyağı veya bir çay bardağı zeytin yağzeytinyağı
2-1 bir adet kuru soğan
3-500gr. kuş başı doğranmış et
4-1 bir tatlı kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı biber salçası
ı
5-2 İki adet domates
6-250gr250' .kadargr. kadar taze kılçıksız fasulye
7-1 Bir tutam kereviz yaprağı
8-100gr100' gr sivri biber
9-iki adet kırmızı biber, bol miktarda sarımsak
a-Soğanı ve eti yeteri kadar tuz ile bir süre kavurun, ince kıyılmış domatesleri ve salçaları ilave ettikten sonra ardından taze fasulyeyi arzunuza göre ince doğrayıp ekleyin üç beş dk. kavurduktan sonra bir çay bardağı su ekleyip bir iki dakika pişmeye bırakın, sivri biber, kereviz ve sarımsağı da ince, ince doğrayıp ilave edin, ateşi kesin, bir iki karıştırın, sebzeyi ölgünleştirmeden işlemi hızlı tutarak vitamin değerini ve rengini korumaya özen gösterin.
*Pilavı için:
(1)dört su bardağı önceden yıkanmış süzülmüş pirinç,i altı su bardağı kaynamakta olan suya salın, bir yemek kaşığı tereyağı veya yarım çay bardağı zeytin yağzeytinyağı ilave edip suyunu çekince kısık ateşte 15-20dk demleyin.
(2)önceden sıcak suda bekletip iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci yeteri kadar yağda , pirinç parlak bir renk alıncaya kadar kavurun, üzerini kapatacak kadar sıcak su koyup, suyunu tamamen çekince demlemeye bırakın.
Arzu ettiğiniz mevsim salataları ile pilavınıza özel bir sofra hazırlayın, sebzeleri ve beyaz pilavı acılı ekşili soslar ve mevsimine göre içecekler ile servis yapın.
Anadolu mutfağında ve diğer kardeşlerimizde, de bilinen sevilen pirinç türlerinden olup, her türlü mevsim sebzeleri ile türlüler hazırlanarak yapılan beyaz pilavlarımız, et, balık, tavuk ve yumurtanın yanı sıra çiğ salata türleri ile de onlarca çeşit acılı, ekşili, mayhoş, salata hazırlayıp, pirinçten ziyade sebzelerle donatılmış sofralarda sağlıklı beslenmenin zevki ve keyfi yaşanır.

20-YUMURTALI PİLAV
yumurtayı krep yaparak et yerine kullanmak sureti ile yapacağınız bu pilavı, yumurtaları haşlayıp iyice pişirdikten sonra en son aşamada pilavın üzerine döşemek usulü ile yapabilirsiniz.
Havuç ve diğer malzemeleri etli pilavda ki gibi ölçülerde kullanın.
21-SEBZELİ BEYAZ PİLAV-2
Mevsim sebzelerinin tamamından yapabileceğiniz türlü çeşitleri ve salatalarla sebzeli pilav çeşitlerini yapmak her mevsim çok kolay çok zevkli çok renkli çok vitaminli çok hafif.
1-dört su bardağı pirinç
2-Bir yemek kaşığı tere yağtereyağı
3-Bir tutam tuz
4- altı su bardağı su
a- Kaynamakta olan altı su bardağı suya, pirinç salın, tuzunu ayarlayıp suyunu çekinceye kadar karıştırarak yağı da ilave edin ve demleyin.
b-Pirinç,i bir tepeleme yemek kaşığı tere yağtereyağı veya yarım çay bardağı sıvı yağ ile iyice parlayıncaya dek kavurun 5/4 bardak soğuk su ekleyin dibi tutmaması için iyice karıtırın suyunu çekince, kısık ateşte demleyin.
c-yıkanıp suyu süzülen pirinç’i bol suda dişe delecek kadar haşlayıp, tuzunu ayarladıktan sonra suyunu dökün, bir kaşık kahvaltılık margarin veya bir kahve fincanı sıvı yağ ilave ederek demleyin.
Lahana, marul, patates, fasulye ve aklınıza gelebilecek elinizin altında bulunan her türlü sebze çeşidinden hazırlayacağınız renkli ve vitamin değeri yüksek türlüler ile beyaz pilavlı sofralar kurun.

TÜRLÜSÜ İÇİN:
1-Bir adet kuru soğan.
2-500 gr. et, (arzuya göre et.)
3-İki yemek kaşığı sıvı yağ
4-birer tatlı kaşığı domates ve biber salçası
5-100&150gr. taze fasulye,
6-iki adet kırmızı biber,
7-iki adet domates
8-Yüz,gr. sivri biber sekiz on diş sarımsak, bir yemek kaşığı sirke, bir yemek kaşığı soya sosu
Bir tutam ıspanak, bir tutam zencefil.
Tencereye yağı koyup yağ ısınırken, ortadan bölerek incecik piyaz doğradığınız soğanı ilave edin. Soğanın rengi hafif pembeleşince, kuş başı doğranmış eti salın, tuzunu ayarlayıp kavurduğunuz et, suyunu çekince domates,ide ilave edin domates iyice çekilince fasulye,yi ekleyin ince doğradığınız çalı fasulyesi veya taze kılçıksız fasulyeyi fazla öldürmeden bir çay bardağı suyu yavaş, yavaş ilave ederek kavurun, uzun ince doğradığınız kırmızı biber,i de ilave ederek sirkeyi soya sosunu ve zencefili ekleyin,bir iki karıştırın ince uzun doğramış olduğunuz sivri biberi kıyılmış sarımsağı,da ilave ederek ateşi geçirin, biberin ve sarımsağın çiğ kalması daha lezzetli ve,daha sağlıklı olacağı gibi görünümü,de daha şık olacaktır.
Bir tutam ince doğranmış ıspanağı veya kereviz yaprağını,da ateşi kıstıktan sonra ilave ederek bir iki çevirin, salata çeşitleri ile süslediğiniz iç açıcı sofranızda servise sunun. Afiyetler olsun..

22-BALIKLI PİLAV
21-İki adet ithal palamut, 1
2-Bir kahve fincanı yağ
1. Önceden yıkanmış temizlenmiş olan balıkları tuzlayıp, dibi kalın bir tencerede veya, teflon tavada orta ateşte iki yemek kaşığı kadar az yağda kızartın...
Etsiz olarak hazırlamış olduğunuz pilav harcınıza et yerine en son işlemde balık döşeyip yirmi dakika demleyin şık bir porselen tabağın içinde süsleyip servis yapın.
2.Etsiz olarak dığer malzemelerin tamını kullanıp hazırlamış olduğunuz pilav işlemini demleme işlemi sırasında, fırın tepsisine dökün üzerine balıkları döşeyip 180C fırında 15-20dk demleyip sıcak servis yapın.
22- YAPRAK SARMALI PİLAV
Sarması için;
Takriben 500gr kıyma
Yeteri kadar yaprak
Yeteri kadar tuz kimyon kara biber
İki adet kuru soğan
Soğanı kıyma edin, kıyma doğranmış’et ile, soğanı ve baharatları karıştırıp iyice yoğurun, tuzu alınmış yaprağa veya taze haşlanmış yaprağa birer tatlı kaşığı koyarak sarın, işlem tamamlanınca sarılmış yapraklar pişerken dağılmaması için onar, onar bağlayın, öte yanda pilav için hazırlanmış (yukarıda etli pilav harcına bakın)olan iç suyunda 30dk kadar kısık ateşte haşlayıp pişirilirdikten sonra süzün, yıkanarak süzülen pirinç’ salıp suyu çekince sarmalar üste dizilerek 20-25dk demleyin, sarmaların, ipini çözerek üste gelecek şekilde servis yapın.
Ekşimtırak tadı ile buram buram kıyma kokan bu pilavda değer yemeklerimiz gibi unutulmaya yüz tutanlardan,.asıl adı, “Kebabı tek pilav”dır.
Pilav çeşitlerimiz burada verilenler ile sınırlı olmayıp, mutlaka benim bilipte yazmadıklarımın yanı sıra, bilmediğim daha pek çok çeşitler vardır, fakat tarif ile tam olarak uygulanamıyacağı endişesinde olduğumdan dolayı pıratik ve kısa tarifler vermeye özen gösteterdim.
Yemeklerinizi daima severek, özenle, sabırla yapın.
Mantılı pilav tarifide geçen, mantının ziçine kabak ve ya ıspanak havuç gibi sebzeleri et yerine kullanarak, daha değişik, pilavlar yapın.
Sevgi sabrın kanatlarıdır. Neden sizde takmayasınız.?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder