8 Eylül 2015 Salı

Kabak Samsası (Bal Kabağı Böreği)



Kabağı ve soğanı elde kıyma yapın, kuyruk yağı, baharat ve tuz ilave edin, arzuya göre bir miktar zeytinyağı da ilave ettikten sonra tuzunu ayarlayıp, önceden mayalanmış olan hamur bezelerinin içine doldurun, 180C ısınmış olan fırında nar gibi kızartın.
Hamuru evde kendiniz yapabilir, fırından mayalı hamur satın alabilirsiniz.

Yutağza (Buhar katmeri)

Yutağza, buhar katmerinin adıdır. Her hanımın bir yemek yapma usulü vardır. Mutfak hem pratik, hem özveri, hem de cesaret ister. Ama her şeyden çok sevgi ister. Yemek yapmayı sevmeyen birine tarif vermek nafiledir.
Buhar katmeri görüntüsü ve kokusu hoş, tüketim açısından buharda piştiği için son derecede hafif, lezzetli bir yemek çeşididir. Yutağzayı yaptığınız vakit yanına mutlaka sebze türlüsü yapmalısınız. Arzu ederseniz yoğurtla ve ya acılı soslarla da servis yapabilirsiniz.
Uygur mutfaklarında bu tür yemekler daima ek yemek olarak yapılır.
Yutağza en iyi kuyruk yağı ve sıvı yağı karışımı ile yapılır, fakat ben burada kişilerin tercihlerini göz önünde bulundurarak tereyağı ve sıvı yağ tarifi vereceğim.
Yutağzayı da çok çeşitli yapabilirsiniz. Kıymalı, yeşil soğanlı, kuru soğanlı, baharatlı. Ben burada sadesinin tarifini vereceğim. Çok kolay ve çok pratik.


Malzemeler:
1kg birinci kalite un.
Bir tatlı kaşığı toz maya ve bir paket hamur kabartma tozu
Bir yemek kaşığı sirke
Bir yemek kaşığı yoz şeker
Bir çay kaşığı tuz
Yeteri kadar ılık su
 Bir paket margarin ve ya 200 gr tereyağı
Bir su bardağı sıvı yağ


Unu uygun bir içine boşaltın, hamur için gerekli malzemeyi de boşaltıp mayayı ilave ettikten sonra suyu yavaş, yavaş dökerek gayet yumuşak bir hamur elde edin. Hamur hafif mayalanmaya başlayınca orta boy salatalıklar kadar 15-16 parça kesin, yağlayarak dinlenmeye bırakın. Birkaç dk dinlenmiş hamuru uygun zemin üzerinde yağ yardımı ile incelterek açın. İnce uzun açtığınız yufkalara bir yandan yağ sürerek kendi eksenine sarın. Sarma işlemlerini tek tek sonuna kadar devam edin ve buhar tenceresinde 20 dk pişirin.

Bolak Mantı

Bolak Mantı Doğu Türkistan Uygur mutfağının geleneksel yemeklerinden mantı çeşitleri ile bilinen sevilen yemeklerdendir. Özel buhar tencerelerinde pişirilen bu mantı çeşidi mayalı hamurdan yapılır.

Sulu mantının etli ve otlu olarak bir kaç türü olmasına karşı, buhar mantılarıda mayalı hamurdan ve mayasız hamurdan yapılır. İçine kıyma olarak et, başta olmak üzere, ıspanak, kabak ve küde ediğimiz türkistanda yetişen bir tür sebzeden de yapılır.
Ben kıymalı yaptığım tüm yemeklere tatlandırmak maksadı ile bir miktar kırmızı yeşil biber ve domateste ilave ederim.
Yapılışı:
Bir kg un için yarım paket maya koymanız yeterli. Ancak siz daha çabuk olmasını istiyorsanız bir paket maya koyarsınız. Kuru maya kullanacaksanız bir yemek kaşığı mayayı yarım su bardağı ılık suda bekletip kabarmasını sağlayın.
Ilık suda bir süre bekleyen kuru ve ya yaş maya kabarmaya başlayınca unun üzeine ilave edin. Bir tutam tuz (mayalı hamurdan yapacağınız yemeklerin hamuruna tuzu oldukça az koyun) bir yemek kaşığı toz şeker, bir yemek kaşığı sirke koyup ılık suda hamuru yoğurun.
Hamur kabarınca ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp açın, içne yeteri kadar kıyma koyup 20 dk buhar tenceresinde pişirin.

Yomdan (Mısır Unu Eriştesi)


Uygur mutfağında şifalı kış çorbası yomdan kolestrol, şeker, tansiyon hastaları için şifalı çorbalardan biridir. Mısır unu ve buğday unu karıştırılıp bir tutam tuz ilave ettikten sonra, sertçe bir yoğurunuz. Hamur dinlenirken, tencereye kişi başına ölçerek suyunuzu koyun. Küçük kuşbaşı doğradığınız eti ilave edip iyice pişirin. Ardından doğranmış olan domates, şalgam, kırmızı biber gibi sebzeleride ilave edin. Sebzeler pişince merdana ile açıp erişte kestiğiniz hamuru ilave edin. Hamuru koyarken mutlaka bir yandan çatalla karıştırın. 6-7- dk pişirin. Ateşi tamamen kapattıktan sonra önceden incecik kıydığınız dereotu ve ya maydanoz nane de çok yakışır ilave edip limon ile servis yapın, afiyet olsun.

7 Eylül 2015 Pazartesi

Küde



"Küde" soğangillerden bir sebze türüdür. Türkiyede bulunmadığı için küde yerine ince taze pırasa ve ya ıspanak kullanabilir, taze yeşil soğan ilede yapabilirsiniz.
Yapılısı:
dört adet çırpılmış yumurta sahanda kızartın, süzün.
İncecik kıyılmış kırmızı biberi bir süre yağda kızarttıktan sonra sarımsak ve yeşil biberi ileve edip iyice kavurun. Kuşbaşı doğranmış domateside ilave edip suyu çekilinceye kadar kavurun. Bir tutam tuz ilave edin.
Yeşilliğiniz pırasa ise bir süre kavurmanız gerekebilir, eğer yeşil soğan, ıspanak ise kavurmanıza gerek yok. Ateşi söndürmeden önce bir iki karıştırmanız yeterli.
Bu sebze legmen ve tüm makarnaların yanında olduğu gibi beyaz pilavın yanında da servis yapılır.

Çöçüre



Çöçüre su mantısı çeşitlerinden birinin adıdır. Bozkurt gözlerine benzetilerek şekil verildiğininde efsaneleri mevcuttur.
Kayseri mantısının malzemeleri kullanılır. Ancak yapılış şekilleri çok daha maharet ister.
Bir adet kuru soğan doğranıp yağda pembeleştirilir. Sarımsak salça, kırmızı biber ilave edilip bir süre kavrulduktan sonra duruma göre su ilave edilir. Örneğin ek yemek olarak yapıyorsanız, kişi başına bir tas su yeterli . Tek yemek olarak yapacaksanız bir buçuk ve ya iki yemek tası su koyun.
Yaklaşık yarı saat kadar kaynatın, büküp hazırladığınız çöçüreleri salın. Önceden hazırladığınız naneyi, dere oyu ve ya ıpsnağı ilave edip sıcak servis yapın.
Hem yorgunluğunuzu alır, hem doyurur, hem çok besleyici lezzetli bir çorba türüdür. Afiyet şifa olsun.