9 Eylül 2015 Çarşamba

Ayva Tatlısı



Ayva tatlısının faydaları saymakla bitmez. Hele benim usulümle üzerine bir bardak su, yarım kg nöbet şekeri ve bir adet dilimlenmiş portakal koymuşsanız tadına doyum olmaz. Ceviz, fındık, fıstık, tarçın, hindistan cevizi, ile istediğiniz şekilde süsleyip servis edin.
Afiyet olsun.

Kalla pakalçak (Kelle Paça)



İyice temizlenmiş olan kelle ve paçalar üzeri kapanacak kadar su ilave edilip 3-4 saat kısık ateşte haşlama usulu iyice pişirilir. Pişme sırasında 2-3 adet kuru soğan piyaz doğranıp ileve edilir.
Kelle paça piştikten sonra isteğe göre arzu edilirse baharat, domates ve biber salçası, patates, havuç, kırmızı yeşil biber ile sote edilip servis yapılır,
Arzu edilirse, sarımsaklı sirke ve bir tutam taze kişniş ve dere otu ile süslenip servis edilir. Ben her ikisini de yaptım, ikiside harikaydı. Afiyet olsun. Kış günleri insanın direncini arttıran en sağlıklı besin kaynaklarımızdandır

8 Eylül 2015 Salı

Pezik, Ispanak Böreği (Püre)

Püre Türk Dünyasının ortak yemeklerinden bir tanesidir.
Sebze ve Meyve Cenneti bir ülkede yaşıyoruz. Kıyma ile ve Ispanakla yapılan bu böreği, Pırasa, Patates, pezik gibi Sebzelerle de yapabiliriz. Hamurunu un, tuz su ile yoğurarak mayasız yapabilir, bir miktar maya ve ya kabartma tozu ilave ederek yapabilirsiniz. Burada vereceğim tarif besleyiciliği açısından ve lezzet açısından daha çok randıman alacağınız tariftir. Siz hangisini arzu ederseniz tercihinize kalmış.
HAMURU İÇİN:
Bir su bardağı süt
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir adet yumurta
Bir tutam tuz
Birkaç damla sirke
Alabildiği kadar un
Malzemeyi uygun bir kabın üzerine boşaltıp, unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

İÇİ İÇİN
Yarım kg ıspanak ve ya Pezik (Pancar yaprağı)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir adet kuru soğan
Bir adet domates
Bir tutam kırmızı pul biber
Bir tutam tuz
Soğanı kısa bir süre kavurun, domatesi ilave edin, ıspanak ve ya pezik saplarını ilave ederek bir süre kavurun. Tuzu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra, ıspanak ve ya pezik yaprağını ilave edip, tencerenin altını tamamen kısın.
8 adet küçük beze yapın, merdane yardımı ile açtığınız bezelere soğumuş olan içlerden doldurup yarım ay şeklinde kapatın. İsterseniz kenarlarını hamur keseceği ile kesin, iter öylece kapatın. Kuru teflon tencerede iki yüzünü çevirerek kısık ateşte kızartın. Çay saatlerinizde ve ya ikramlarınıada harika bir lezzet afiyet olsun.

Püre

İçine arzuya göre Ispanak, yumurtalı taze yeşil soğan, patates ve ya kıymak gibi malzemelerle hazırlayabileceğiniz "Püre" de Türk mutfaklarının ortak lezzetlerinden biridir.
Yapılışı:
Bir adet yumurta
bir kahve fincanı sıvı yağ (tercihen tere yağı ve ya margarinde kullanabilirsınız)
Bir su bardağı süt
bir tutam tuz
bir tatlı kağışı sirke
bir tutam toz şeker
bir çay kaşığı kabartma tuzu
aldığı kadar un
İçi için:
200 gr kıyma
bir adet soğan
arzuya göre kimyon karabiber ve bir tutam tuz
Malzemeyi tamamını bir kaba boşaltın unu yavaş, yavaş ilave edip kulak yumuşaklığında bir hamur yapın.
Hamuru 8 eşit beze yapın, merdane yardımı ile pasta tabağından biraz küçük açın.
Soğanı incecik kıydıktan sonra baharatını ilave edip iyice harmanlayıın. Açtığınız bezelerin içine yarım dairesine yeteri kadar yayın diğer yarısını üzerine kapatın. ve ısınmakta olan yağda kızartın.

Bette

Unutulmaya başlamış yemeklerimizden Bette nasıl yapılır?
Soğan yağda pempeleşince salça konur. Su ilave edilir.Zerdaçal, karabiber, kimyon ve tuz eklenir. Et konur. 20 dk kaynatılır. Sebzeler resimdeki gibi doğranır. Pişme sırasına göre eklenir
Pilavı; kaynamış suya pirinç konur. Suyu ayarlanır türlünün yağından biraz üzerinde gezdirilir.30dk kısık ateşte demlenir.servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sanğza (zanza)


Sanğza veya zanza diye bilinen bu cibis türü çubuklar, Doğu Türkistan mutfağından başka hiçbir mutfakta bilinmeyen pasta türlerimizden olup, marka polo ülkesine makarnaları götürürken, taşıdı,ise de devam ettiremediğinden halen Uygur mutfaklarına özgü olarak kalmış olan çeşitlerimizden.
Bayramlarda düğünlerde yapılan bu çubuk türünü, her sanatkar kendi yeteneği ve kendi bilgisini zorlayarak en güzel şekilde yapmaya çalışır, en iyi un ile ve titizlikle yapılan bu çubuğun yapılması zordur ancak, bu sene yaptığınız zanzayı gelecek seneye kadar bayatlamadan serin ve rutubetsi bir ortamda, saklayıp muhafaza etmeniz mümkün.
En az 10 su bardağı un ile yapacağınız sanğzanın yapımı için;
a-İki adet piyaz doğranmış olan büyük boy soğanı bir litre suda silme bir kaşık tuz bir tutam kebabiye ilave ederek on dk kaynatın,
b- un’a koyup bir paket eritilmiş margarin, veya iki su bardağı sıvı yağ iki adet yumurta koyduktan sonra, kaynamış süzülmüş olan soganlı baharatlı(baharat olmasada olur) suyunu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin,
ç-hamuru portakal büyüklüğünde bezeler yapıp yarım saat kadar dinlendirin,
d-öte tarafta üç kg kadar sıvı yağı derin ve yayvan bir tencerede, ısınmaya bırakın, dinlenmiş olan bezelerin ortalarından delerek halka yapın, halkaları avuç içinizde yuvarlayarak inceltin,
e-kurşun kalemden biraz daha ince olan hamur, filitresini işaret parmağınıza dolandırıp serçe parmağınızdan beş parmak aşağı sarkacak şekilde, kelepler yapın,
f-elinize aldığınız iki adet pişirme çubuğunun iki başına kelepleri düzgünce geçirin,
g-çubuk üzerinde biraz daha inceltip oynadıktan sonra, 20cm boyundaki düzgün gelebleri, ısınmakta olan bol yağda önce sağ ucunu sora sol ucunu hafifçe yağa daldırın,
l-sıcak yağın taşma tehlikesine karşı dikkatli olun, iki ucu kızarmış olan sanğzanın ortasını,da yağa hafifçe bir daldırıp sallayşarak kızartın, çubuğun iki ucunu hafif verev katlayın,
m-sarımtırak renklerde kızartacağınız zanğzalar piştikten sonra anlatıldığı kadar zor olmadığını göreceksiniz.
Her ustanın kendine has yapma özelliği ile bilinen sanzaların yapımını görerek uygulamak daha mantıklı olur. Acak, önemli türlerden olduğu için anlatmadan geçemezdim. aslında anlatılmakla başarılmayacak kadar zor fakat görünümü,de o,derece,de hoş ve şık bir bereket türüdür.
Dilimin döndüğünce en anlaşılır şekilde özetlemeye çalıştım, meraklı, kendine güvenen, becerikli olanlara kolay gelsin, fakat üstün beceri ve ince maharet isteyen, sabır isteyen, özen isteyen bir tür sanat.

Aklınızda bulunması gereken önemli püf noktaları




Kavun kokusu
Buzdolabındaki kavun kokusu son derece rahatsız edicidir.
Bunu gidermek için, dolaba sirke ile ıslatılmış bir peçete koymanız yeterli olur.
Soğan kokusu
pek çok kişi pişmekte olan soğanın kokusundan hayli rahatsız olur.
Bunu önlemenin çok kolay bir yolu var: içine bir-iki karanfil atmak.
Tuzlu yemek
Yemeğin tuzunu fazla kaçırdıysanız, tencerenin dibine birkaç dilim çiğ patates koyup pişirin. Yemeğin tuzu çekilecektir.
Balık kokusu
Bıçağınızdaki balık kokusunu çıkarmak çok zordur.
Fakat, kuru bir beze bir parça karabiber ekerek bıçağınızı iyice ovarsanız hemen çıkar.
Balık yerken kokusu elinize sinmemesi için 
Balığı yemeye başlamadan önce elinizi limonla silerseniz. Elinize balık kokusu sinmez.
Yıkayınca balık kokusunun elinizde olmadığını göreceksiniz. Aslında bıçağınıza da bu yöntemi tatbik edebilirsiniz.
Balık pişirirken
Balıkları kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda var.
Bu surette balığın una ve yumurtaya daha iyi bulanmasını sağlamış olursunuz.
Kirli eller
Eliniz katran gibi yapışkan bi madde ile kirlenmiş olabilir.
Önce vazelinle güzelce silin. Ardında da sabunla yıkayın. Katrandan iz kalmaz.
Çamur lekesi
Çamur henüz kurumamış ise, ipekli ve yünlü kumaşlarda iyice kurumaya bırakılmalıdır.
Sonra çamur sert bir fırça ile fırçalanır ve sirke sürülür.
Yapışan bardaklar
Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun.
Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
Sütün taşmaması için
Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
Ütü yaparken
Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için, ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun.
Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
Cam silerken
Camlarınızı silerken suyun içine biraz tuz koyarsanız hem daha kolay temizlenir hem de tertemiz, pırıl pırıl olur.
Sarımsak kokusu
ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın.
Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz.
Arı ve sivrisinek sokmaları için
Kesme şekeri hafif ıslatın, sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.
Ter kokusu
Ter kokusuna neden olan bakterilerden kurtulmak için pamuğu şekersiz ve alkol bazlı bir ağız gargarası ile ıslatın ve koltuk altlarına sürün.
Koltuk altlarını jiletle yeni temizlediyseniz, bunu denemek için bir gün bekleyin.