9 Eylül 2015 Çarşamba

Kuymak

Kuymak çeşitleri pek çok ama ben burada iki çeşit kuymak yapımını anLatacağım.
1- 4 su bardağı un için bir paket hamur kabartma tozu ve ya yarım paket küçük hamur mayası yeterli olur. Bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tutam rtuz ilave edin. Hamur kabartma tozu kullanıyorsanız un ile iyice karıştırın ve diğer malzemeleri ilave edip el yakmayacak sıcak suda kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Bezelere ayırıp pasta tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra hiç bol bekletmeden önceden ateşe koyduğunuz ısınmakta olan bol yağda kızartın.
2 - Dört adet yumurtaya koyulaşacak kadar un ilave edin, iyice çırpın. Isınmakta olan yağa kaşık, kaşık dökerek kızartın. (Bunun adına poşkal denir)

Doğu Türkistan

Türk Dünyası mutfak kültürünün zenginlikleri, diğer kültürümüzde de olduğu gibi kökü Doğu Türkistan'a dayanmaktadır. Dünya Medeniyetine öncülük yapmış, olan Doğu Türkistan halen milli ve manevi kültürleri ile ayakta kalmak için kızıl çin zülmüne karşı ısrarla diretmektedir.
Bizim millet olarak milli manevi bütün miraslarımıza sıkı, sıkı sahip çıkmamız ve koruyup kollamamız boynumuzun borcudur.
Yarın ki evlatlarımıza bu emanetleri en güzel şekilde devrede bilmek için çok sıkı çalışmamız şart.
El, ele, gönül, gönüle, elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Aşkla, şevkle, sevgiyle, istek ve arzu ile çok şey yapılabilir.
Kan içici kızıl cellatların aksine, Kalemle, ilimle, ve sözle bütün kapalı kapıları açmak için zorlayacağız. Ve göreceksiniz ki buna gücümüz yetecek. Biz yeter ki istemesini bilelim, Cenabı Allah bizlere yardım edecektir.
Hepinize sağlık, afiyet, güzellik ve farkındalık diliyorum. En içten ve hiç bitmeyen muhabbetlerimle, Allaha emanet olun.

Patates Kavurmalı, tahinli kahvaltılık yumurta



Patatesi rendeleyip sudan geçirin, bir adet domatesi ince kıyıp bir kaşık yağda kavurun, sarımsak ilave edip, diğer tavada kızarttınız patatese ilave edip üzerine bir kaç damla tahin ekledikten sonra yumurtaları kırın. Tavanızın kapağını kapatıp, yumurtaların üzeri tutunca üzerine kimyon kırmızı pul biber ve yeşillik ilave ederek servis yapın. Çok besleyici, çok doyurucu, çok lezzetli bir kahvaltı afiyet olsun.

Laza

Uygurların sofralarının olmazsa olmazlarından biridir. En güzel yemeklerin yanında bile mutlaka sofraya getirilir. Acı ekşi sevenler yemeklerine arzu ettikleri miktarda Laza ve Sirke ilave ederler. Lazanında bir çok çeşidi vardır. Fotoğrafta gördüğünüz yağ lazadır. Ana malzemesi, Zeytin yağı, sarımsak ve pul biberden oluşur. Sarımsak ince kıyılıp, yağda kızardılır. Sarımsak pembeleşince pul biber ilave edilir, kısık ateşte üç beş dk. kavrulup soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup uzun süre muhafaza edilebilir.

Len Punğ


5 su bardası su
5 yemek kaşığı buğday unu nişastası
silme bir tatlı kaşığı tuz
Sosu için :
2 su bardağı haşlanmış bezelye
3-4 adet salatalık Badem
Bir tutam maydanoz nane ve ya dere otu
ve laza
Kaynamakta olan suya tuzu ilave edin, bir su bardağı suyu bölerek bir su bardağı soğuk su ile ılıştırın.
Ilık suyun içine beş kaşık mısır unu nişastasını ilave edip iyice özeyin.
Kaynamakta olan suya karıştırmak sureti ile yavaş, yavaş ilave edin.
Orta ateşte 10-15 dk karıştırarak kaynatın. Jöle şefaf bir hale gelince önceden yağlamış olduğunuz bir kaba koyup, soğuduktan sonra buzdolabında 3-4 saat bekletin.
Parmak kalınlığında doğradığınız jöleleri servis kaplarına alın.
Üzerini bezelye, rendelenmiş salatalık badem,laza sosu, sirke, maydanoz ve ya dere otu ile süsleyin, servis yapın.
Türkistan mutfaklarında olmazsa olmazlarımızdan laza sosunu yapılışı:
Bir çay bardağı sıvı yağ
bir baş sarımsak
3 yemek kaşığı acı pul biber
ısınmakta olan yağa rendelenmiş sarımsağı ilave edin.
Sarımsak pembeleşince pul biberi de ilave esip 3-5 dk kısık ateşte kavurun, lazanız hazır.
Çorbaların ve diğer yemeklerin yanında kullanılan bu sos ölçüsü sadece tek kullanımlık içindir. Ölçüyü arzuya göre artırırabilir, bol miktarda yaptığınız laza soslarınızı cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Mısır Unu Helvası

Diğer yemeklerde de olduğu gibi helvada içine koyduğumuz malzemeye göre isimlendirilir. Helvayı normal buğday unu ile yaptığımız gibi diğer unlarlada yapabiliriz. Ama ben bu sefer yarı, yarıya buğday ve mısır unu karışımı yaptım. İçine de fındık koydum, üzerini tarçın ve hindistan cevizi ile süsledim. Ölçüler bütün malzemeler bire bir ölçü. Ben burada su bardağını ölçü olarak kullandım. Fakat Siz daha az yapacaksanız çay bardağını ve ya kahve fincanını ölçü olarak kullanın. Isınmakta olan yağa unu ilave edin, un biraz karıştırdıktan sonra çekilmiş ceviz ve ya fındık ilave edin, kavruk, kavruk kukmaya başlayınca öbür tarafta kaynamak üzere olan şerbeti ilave ederek hızlı, hızlı karıştırın. Helva şerbetini çektikten sonra, iki üç dk kısık ateşte demlenmeye bırakın. Servis tabaklarınıza istediğiniz gibi süsleyip sunum yapın, afiyet olsun.
Not: Helva kış günleri en çok tüketilmesi gereken çok leziz, görünümü hoş, besleyici bol kalorili bir kahvaltı türüdür.

Sebzeli Et Haşlaması

Eti kaynamakta olan suya salın, bir adet kuru soğanı incecik doğrayıp ilave edin. Kaynayınca üzerinden köpüğünü alın. Kapağını kapatıp, kısık ateşte takriben 2 saat pişmeye bırakın. Et piştikten sonra bir tutam tuz, Arzu ettiğiniz miktarda havuç, şalgam ve patates ilave edin, sebzeler pişince bir tutam ıspanak atıp ateşi hemen kapatın. suyuna nane ve karabiber koyup servis yapın.
Not: Sebzeler etin miktarını geçmemelidir.