9 Eylül 2015 Çarşamba

Sebzeli Spagetti Sote (Leğmen Koruma)

Makarnayı önceden haşlayıp süzün. Bir su durulayıp bir kenara bırakın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi sırası ile kavurduğunuz etli sebzelere son aşamada makarnayı ilave edip biraz karıştırdıktan sonra 3-5 dk demleyin, yeşilliğini de ilave edip servis yapın. Acılı, ekşili soslarınız her zaman mutfaklarınızda hazır olmalı, afiyet olsun.

Üzüp Taşlap (Koparıp at) Çorba

Et,soğan,sarımsak,domates, biber, çamgu, salça, nane, tuz ve tencereye bir kaşık yağ konur . Soğan pempeleşince et, sarımsak, tuz konur. Et suyunu çektikten sonra domates biner konur kavrulur sonra salça konur, su eklenir. Çamgu resimdeki gibi doğranır.Suya eklenir. Kısık ateşte 1 saat kadar kaynatılır
Önceden yoğurulmuş hamura fotoğraftaki işlemler uygulanır sonra ufak ufak koparıp kaynayan suya atarız üzerine nane serperek servis yapılır. İstege göre sirke, laza eklenir.

Fırın Kebabı


Akşamdan baharatlarla zeytinyağı ve tuz ilave ederek terbiye ettiğiniz eti, fırın tepsisine dökün, üzerine ince dilimlediğiniz Kuyruk yağını dizin, 160 c ısıda iki buçuk üç saat pişirin.
Yanına çorba, pilav ve salata yaparak kırallara layık bir sofra kurun, afiyet şifa olsun.
2kg kuzu eti, 200 gr Kuyruk yağı, bir tatlı kaşığı kimyon, bir tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kekik, tuz.

Şorpagurunç (Etli Pirinç Çorbası)

Hasta çorbası olarak bilinen bu çorba şifa niteliğinde gayet lezzetli çorbalarımızdan biridir.
Takriben 250-300 gr kuzu eti
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir adet Domates
Bir adet şalgam
Bir adet havuç
Bir adet kırmızı ve ya yeşil turp
6-7 diş sarımsak
bir çay bardağı pirinç
bir kaç tane yeşil sivri biber bir adet kırmızı biber
bir tutam ıspanak
bir tutam nane
bir tutam tuz ve karabiber
2 adet limon
10-12 su bardağı tencereye boşaltın, kaynamaya başlayınca ince doğradığınız soğanı, eti ilave edip, kaynayınca kısık ateşte pişincete kadar kaynatmaya devam edin. Et piştikten sonra Domates ve diğer sebzeleri küçük kücükler halinde doğrayıp Pirinçle birlikte ilave edin. Pirin ve sebzeler piştikten sonra ateşin tamamen kesin ve incecik kıydığınız Ispanak, nane ve sarımsağı yeşil ve kırmızı biberi ilave edip Limonla birlikte servis yapın.

Uygur mutfağında kullanılan bazı gereçler

Mutfakta önemli olan öncelikle gerekli araç ve gereçlerinin tamamının elinizin altında olmasıdır. Yapmaya karar verdiğiniz yemeğe gerekli olan bütün malzemelerde hazır olduktan sonra geriye aşkla ve istekle mutfakta harikalar yaratmak sizin sihirli parmalarınızın hüneridir.

Tavuklu Baharatlı Pilav

Baharatlı pilav için 3 su bardağı ince piriç, minimum 4 adet tavuk baget ve ya but, birer tutam tuz, karabiber, kimyon, biberiye, defne yaprağı ve zerdeçal, bol miktarda soğan (2-3 ortaboy), 1.5 su bardağı sıvı yağ kullanın.

Goş Nan (Etli ekmek)

Uygur Mutfağında Kıyma ile yapılan yemek çeşitleride pek çoktur. Goş Nan dediğimiz etli ekmek türü Türk Mutfaklarının ortak tatlarından biridir.