Mutfakta önemli olan öncelikle gerekli araç ve gereçlerinin tamamının
elinizin altında olmasıdır. Yapmaya karar verdiğiniz yemeğe gerekli olan
bütün malzemelerde hazır olduktan sonra geriye aşkla ve istekle
mutfakta harikalar yaratmak sizin sihirli parmalarınızın hüneridir.
9 Eylül 2015 Çarşamba
Tavuklu Baharatlı Pilav
Baharatlı pilav için 3 su bardağı ince piriç, minimum 4 adet tavuk baget
ve ya but, birer tutam tuz, karabiber, kimyon, biberiye, defne yaprağı
ve zerdeçal, bol miktarda soğan (2-3 ortaboy), 1.5 su bardağı sıvı yağ
kullanın.
Goş Nan (Etli ekmek)
Uygur Mutfağında Kıyma ile yapılan yemek çeşitleride pek çoktur. Goş Nan dediğimiz etli ekmek türü Türk Mutfaklarının ortak tatlarından biridir.
Kuymak
Kuymak çeşitleri pek çok ama ben burada iki çeşit kuymak yapımını anLatacağım.
1- 4 su bardağı un için bir paket hamur kabartma tozu ve ya yarım paket küçük hamur mayası yeterli olur. Bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tutam rtuz ilave edin. Hamur kabartma tozu kullanıyorsanız un ile iyice karıştırın ve diğer malzemeleri ilave edip el yakmayacak sıcak suda kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Bezelere ayırıp pasta tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra hiç bol bekletmeden önceden ateşe koyduğunuz ısınmakta olan bol yağda kızartın.
2 - Dört adet yumurtaya koyulaşacak kadar un ilave edin, iyice çırpın. Isınmakta olan yağa kaşık, kaşık dökerek kızartın. (Bunun adına poşkal denir)
1- 4 su bardağı un için bir paket hamur kabartma tozu ve ya yarım paket küçük hamur mayası yeterli olur. Bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tutam rtuz ilave edin. Hamur kabartma tozu kullanıyorsanız un ile iyice karıştırın ve diğer malzemeleri ilave edip el yakmayacak sıcak suda kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Bezelere ayırıp pasta tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra hiç bol bekletmeden önceden ateşe koyduğunuz ısınmakta olan bol yağda kızartın.
2 - Dört adet yumurtaya koyulaşacak kadar un ilave edin, iyice çırpın. Isınmakta olan yağa kaşık, kaşık dökerek kızartın. (Bunun adına poşkal denir)
Doğu Türkistan
Türk Dünyası mutfak kültürünün zenginlikleri, diğer kültürümüzde de
olduğu gibi kökü Doğu Türkistan'a dayanmaktadır. Dünya Medeniyetine
öncülük yapmış, olan Doğu Türkistan halen milli ve manevi kültürleri ile
ayakta kalmak için kızıl çin zülmüne karşı ısrarla diretmektedir.
Bizim millet olarak milli manevi bütün miraslarımıza sıkı, sıkı sahip çıkmamız ve koruyup kollamamız boynumuzun borcudur.
Yarın ki evlatlarımıza bu emanetleri en güzel şekilde devrede bilmek için çok sıkı çalışmamız şart.
El, ele, gönül, gönüle, elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Aşkla, şevkle, sevgiyle, istek ve arzu ile çok şey yapılabilir.
Kan içici kızıl cellatların aksine, Kalemle, ilimle, ve sözle bütün kapalı kapıları açmak için zorlayacağız. Ve göreceksiniz ki buna gücümüz yetecek. Biz yeter ki istemesini bilelim, Cenabı Allah bizlere yardım edecektir.
Hepinize sağlık, afiyet, güzellik ve farkındalık diliyorum. En içten ve hiç bitmeyen muhabbetlerimle, Allaha emanet olun.
Bizim millet olarak milli manevi bütün miraslarımıza sıkı, sıkı sahip çıkmamız ve koruyup kollamamız boynumuzun borcudur.
Yarın ki evlatlarımıza bu emanetleri en güzel şekilde devrede bilmek için çok sıkı çalışmamız şart.
El, ele, gönül, gönüle, elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Aşkla, şevkle, sevgiyle, istek ve arzu ile çok şey yapılabilir.
Kan içici kızıl cellatların aksine, Kalemle, ilimle, ve sözle bütün kapalı kapıları açmak için zorlayacağız. Ve göreceksiniz ki buna gücümüz yetecek. Biz yeter ki istemesini bilelim, Cenabı Allah bizlere yardım edecektir.
Hepinize sağlık, afiyet, güzellik ve farkındalık diliyorum. En içten ve hiç bitmeyen muhabbetlerimle, Allaha emanet olun.
Patates Kavurmalı, tahinli kahvaltılık yumurta
Patatesi rendeleyip sudan geçirin, bir adet domatesi ince kıyıp bir kaşık yağda kavurun, sarımsak ilave edip, diğer tavada kızarttınız patatese ilave edip üzerine bir kaç damla tahin ekledikten sonra yumurtaları kırın. Tavanızın kapağını kapatıp, yumurtaların üzeri tutunca üzerine kimyon kırmızı pul biber ve yeşillik ilave ederek servis yapın. Çok besleyici, çok doyurucu, çok lezzetli bir kahvaltı afiyet olsun.
Laza
Uygurların sofralarının olmazsa olmazlarından biridir. En güzel
yemeklerin yanında bile mutlaka sofraya getirilir. Acı ekşi sevenler
yemeklerine arzu ettikleri miktarda Laza ve Sirke ilave ederler.
Lazanında bir çok çeşidi vardır. Fotoğrafta gördüğünüz yağ lazadır. Ana
malzemesi, Zeytin yağı, sarımsak ve pul biberden oluşur. Sarımsak ince
kıyılıp, yağda kızardılır. Sarımsak pembeleşince pul biber ilave edilir,
kısık ateşte üç beş dk. kavrulup soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup
uzun süre muhafaza edilebilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)