9 Eylül 2015 Çarşamba

Etli Sebze Türlüsü

Ben bu sebze türlüsünü pırasa ağırlıklı yaptım ama siz istediğiniz sebzeden yapabilirsiniz. Fasulye, beyaz lahana, patates gibi sebzelerin etle ve diğer sebzelerle pişme sırasına göre kavrulmasına etli türlü denir. Ama aynı zamanda bütün sebzelerden azar, azar kullanarak ta bu tür kavurmalar yapabilirsiniz.
Makarnaların ve pilavların yanına yapacağınız bu türlüler et ve mevsim sebzelerinden elde edeceğiniz harika bir vitamin deposudur.

Sevginizi, hislerinizi, duygularınızı, zekanızı, hünerinizi ve becerinizi katarak yapacağınız bu yemeklerin servisi de sizin pratiğinize kalmıştır. Afiyet şifa olsun.

Kapya Biber ve Lahana Dolması

İki lezzeti bir ara yaşamak için:
6 adet kırmızıbiber
5-6 yaprak lahana yaprağı
İçi için:
250-300 gr kıyma
Bir buçuk su bardağı pirinç
Bir su bardağı sıvı yağ
İki adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
Birer tatlı kaşığı kırımızı biber ve domates salçası
Bir bağ maydanoz
Birer tutam tuz, karabiber, kimyon, kekik, nane 


Kırmızı biberlerin çekirdeğini çıkarın, Hafif haşlanmış beyaz lahana yapraklarını uygun şekilde kesip hazırlayın. Isınmakta olan yağa soğanı sarımsağı ve kıymayı koyarak kavutun. Kavrulma işlemi devam ederken, salçaları ilave edin. Salçanın iyice dağılması için bir çay bardağı su ilave edin. Tuz ilave ettikten sonra suyu iyice çekilince pirinci ilave ederek bir süre kavurun. Son aşamada baharatları ilave ederek ateşi kapatın. Biraz soğumaya yakın iki yemek kaşığı un ilave edin. Unu iyice karıştırdıktan sonra maydanozu ilave edip biberleri doldurun, biberlerin ağzına kabuklarını soyup kestiğiniz patatesler ile kapak yapıp kapatın. Lahanaların İçlerine birer kaşık kavrulmuş karışımdan güzelce sarın. Düzgün bir tencereye önce biberleri sonra lahanaları dizdikten sonra üzerine çıkmayacak şekilde sıcak su ilave edin. Tencere kaynamaya başlayınca dolmaların üzerine ağırlık olacak bir kap kapattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 25-30 dk. kısık ateşte demleyin.

Kışlık patlıcan kızartması (patlıcan salatası)

Arzu ettiğiniz miktarda patlıcan ve Kırmızı Kapya bineri ince dilimleyin. Geniş yayvan bir teflon tavaya 2 su bardağı sıvı yağı koyun. Yağ ısınmaya başlayınca önce dilimlediğiniz Patlıcanları, ardın ince dilimlediğiniz Kırmızı Kapya biberleri kızartın. Bir tutam kaya tuzu, bir iki diş sarımsak, bir çay bardağı üzüm sirkesi ilave edin, iyice harmanlayın. Tek kullanımlık Kavanozlara doldurup serin bir yerde ve ya Buzdolabınızda saklayın. Kış barzu boyu istediğiniz vakit yemeklerin yanında servis yapın. Patlıcan salatası taze ekmekle çok iyi gider.
Değişik bir salata elde etmek için istediğiniz vakit bu karışıma Domates, Sivribiber, Maydanoz, Dereotu ve Pul Biber ilave edebilirsiniz. En fazla 3 ay bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sebzeli Spagetti Sote (Leğmen Koruma)

Makarnayı önceden haşlayıp süzün. Bir su durulayıp bir kenara bırakın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi sırası ile kavurduğunuz etli sebzelere son aşamada makarnayı ilave edip biraz karıştırdıktan sonra 3-5 dk demleyin, yeşilliğini de ilave edip servis yapın. Acılı, ekşili soslarınız her zaman mutfaklarınızda hazır olmalı, afiyet olsun.

Üzüp Taşlap (Koparıp at) Çorba

Et,soğan,sarımsak,domates, biber, çamgu, salça, nane, tuz ve tencereye bir kaşık yağ konur . Soğan pempeleşince et, sarımsak, tuz konur. Et suyunu çektikten sonra domates biner konur kavrulur sonra salça konur, su eklenir. Çamgu resimdeki gibi doğranır.Suya eklenir. Kısık ateşte 1 saat kadar kaynatılır
Önceden yoğurulmuş hamura fotoğraftaki işlemler uygulanır sonra ufak ufak koparıp kaynayan suya atarız üzerine nane serperek servis yapılır. İstege göre sirke, laza eklenir.

Fırın Kebabı


Akşamdan baharatlarla zeytinyağı ve tuz ilave ederek terbiye ettiğiniz eti, fırın tepsisine dökün, üzerine ince dilimlediğiniz Kuyruk yağını dizin, 160 c ısıda iki buçuk üç saat pişirin.
Yanına çorba, pilav ve salata yaparak kırallara layık bir sofra kurun, afiyet şifa olsun.
2kg kuzu eti, 200 gr Kuyruk yağı, bir tatlı kaşığı kimyon, bir tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kekik, tuz.

Şorpagurunç (Etli Pirinç Çorbası)

Hasta çorbası olarak bilinen bu çorba şifa niteliğinde gayet lezzetli çorbalarımızdan biridir.
Takriben 250-300 gr kuzu eti
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir adet Domates
Bir adet şalgam
Bir adet havuç
Bir adet kırmızı ve ya yeşil turp
6-7 diş sarımsak
bir çay bardağı pirinç
bir kaç tane yeşil sivri biber bir adet kırmızı biber
bir tutam ıspanak
bir tutam nane
bir tutam tuz ve karabiber
2 adet limon
10-12 su bardağı tencereye boşaltın, kaynamaya başlayınca ince doğradığınız soğanı, eti ilave edip, kaynayınca kısık ateşte pişincete kadar kaynatmaya devam edin. Et piştikten sonra Domates ve diğer sebzeleri küçük kücükler halinde doğrayıp Pirinçle birlikte ilave edin. Pirin ve sebzeler piştikten sonra ateşin tamamen kesin ve incecik kıydığınız Ispanak, nane ve sarımsağı yeşil ve kırmızı biberi ilave edip Limonla birlikte servis yapın.

Uygur mutfağında kullanılan bazı gereçler

Mutfakta önemli olan öncelikle gerekli araç ve gereçlerinin tamamının elinizin altında olmasıdır. Yapmaya karar verdiğiniz yemeğe gerekli olan bütün malzemelerde hazır olduktan sonra geriye aşkla ve istekle mutfakta harikalar yaratmak sizin sihirli parmalarınızın hüneridir.

Tavuklu Baharatlı Pilav

Baharatlı pilav için 3 su bardağı ince piriç, minimum 4 adet tavuk baget ve ya but, birer tutam tuz, karabiber, kimyon, biberiye, defne yaprağı ve zerdeçal, bol miktarda soğan (2-3 ortaboy), 1.5 su bardağı sıvı yağ kullanın.

Goş Nan (Etli ekmek)

Uygur Mutfağında Kıyma ile yapılan yemek çeşitleride pek çoktur. Goş Nan dediğimiz etli ekmek türü Türk Mutfaklarının ortak tatlarından biridir.

Kuymak

Kuymak çeşitleri pek çok ama ben burada iki çeşit kuymak yapımını anLatacağım.
1- 4 su bardağı un için bir paket hamur kabartma tozu ve ya yarım paket küçük hamur mayası yeterli olur. Bir yemek kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tutam rtuz ilave edin. Hamur kabartma tozu kullanıyorsanız un ile iyice karıştırın ve diğer malzemeleri ilave edip el yakmayacak sıcak suda kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Bezelere ayırıp pasta tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra hiç bol bekletmeden önceden ateşe koyduğunuz ısınmakta olan bol yağda kızartın.
2 - Dört adet yumurtaya koyulaşacak kadar un ilave edin, iyice çırpın. Isınmakta olan yağa kaşık, kaşık dökerek kızartın. (Bunun adına poşkal denir)

Doğu Türkistan

Türk Dünyası mutfak kültürünün zenginlikleri, diğer kültürümüzde de olduğu gibi kökü Doğu Türkistan'a dayanmaktadır. Dünya Medeniyetine öncülük yapmış, olan Doğu Türkistan halen milli ve manevi kültürleri ile ayakta kalmak için kızıl çin zülmüne karşı ısrarla diretmektedir.
Bizim millet olarak milli manevi bütün miraslarımıza sıkı, sıkı sahip çıkmamız ve koruyup kollamamız boynumuzun borcudur.
Yarın ki evlatlarımıza bu emanetleri en güzel şekilde devrede bilmek için çok sıkı çalışmamız şart.
El, ele, gönül, gönüle, elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Aşkla, şevkle, sevgiyle, istek ve arzu ile çok şey yapılabilir.
Kan içici kızıl cellatların aksine, Kalemle, ilimle, ve sözle bütün kapalı kapıları açmak için zorlayacağız. Ve göreceksiniz ki buna gücümüz yetecek. Biz yeter ki istemesini bilelim, Cenabı Allah bizlere yardım edecektir.
Hepinize sağlık, afiyet, güzellik ve farkındalık diliyorum. En içten ve hiç bitmeyen muhabbetlerimle, Allaha emanet olun.

Patates Kavurmalı, tahinli kahvaltılık yumurta



Patatesi rendeleyip sudan geçirin, bir adet domatesi ince kıyıp bir kaşık yağda kavurun, sarımsak ilave edip, diğer tavada kızarttınız patatese ilave edip üzerine bir kaç damla tahin ekledikten sonra yumurtaları kırın. Tavanızın kapağını kapatıp, yumurtaların üzeri tutunca üzerine kimyon kırmızı pul biber ve yeşillik ilave ederek servis yapın. Çok besleyici, çok doyurucu, çok lezzetli bir kahvaltı afiyet olsun.

Laza

Uygurların sofralarının olmazsa olmazlarından biridir. En güzel yemeklerin yanında bile mutlaka sofraya getirilir. Acı ekşi sevenler yemeklerine arzu ettikleri miktarda Laza ve Sirke ilave ederler. Lazanında bir çok çeşidi vardır. Fotoğrafta gördüğünüz yağ lazadır. Ana malzemesi, Zeytin yağı, sarımsak ve pul biberden oluşur. Sarımsak ince kıyılıp, yağda kızardılır. Sarımsak pembeleşince pul biber ilave edilir, kısık ateşte üç beş dk. kavrulup soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup uzun süre muhafaza edilebilir.

Len Punğ


5 su bardası su
5 yemek kaşığı buğday unu nişastası
silme bir tatlı kaşığı tuz
Sosu için :
2 su bardağı haşlanmış bezelye
3-4 adet salatalık Badem
Bir tutam maydanoz nane ve ya dere otu
ve laza
Kaynamakta olan suya tuzu ilave edin, bir su bardağı suyu bölerek bir su bardağı soğuk su ile ılıştırın.
Ilık suyun içine beş kaşık mısır unu nişastasını ilave edip iyice özeyin.
Kaynamakta olan suya karıştırmak sureti ile yavaş, yavaş ilave edin.
Orta ateşte 10-15 dk karıştırarak kaynatın. Jöle şefaf bir hale gelince önceden yağlamış olduğunuz bir kaba koyup, soğuduktan sonra buzdolabında 3-4 saat bekletin.
Parmak kalınlığında doğradığınız jöleleri servis kaplarına alın.
Üzerini bezelye, rendelenmiş salatalık badem,laza sosu, sirke, maydanoz ve ya dere otu ile süsleyin, servis yapın.
Türkistan mutfaklarında olmazsa olmazlarımızdan laza sosunu yapılışı:
Bir çay bardağı sıvı yağ
bir baş sarımsak
3 yemek kaşığı acı pul biber
ısınmakta olan yağa rendelenmiş sarımsağı ilave edin.
Sarımsak pembeleşince pul biberi de ilave esip 3-5 dk kısık ateşte kavurun, lazanız hazır.
Çorbaların ve diğer yemeklerin yanında kullanılan bu sos ölçüsü sadece tek kullanımlık içindir. Ölçüyü arzuya göre artırırabilir, bol miktarda yaptığınız laza soslarınızı cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Mısır Unu Helvası

Diğer yemeklerde de olduğu gibi helvada içine koyduğumuz malzemeye göre isimlendirilir. Helvayı normal buğday unu ile yaptığımız gibi diğer unlarlada yapabiliriz. Ama ben bu sefer yarı, yarıya buğday ve mısır unu karışımı yaptım. İçine de fındık koydum, üzerini tarçın ve hindistan cevizi ile süsledim. Ölçüler bütün malzemeler bire bir ölçü. Ben burada su bardağını ölçü olarak kullandım. Fakat Siz daha az yapacaksanız çay bardağını ve ya kahve fincanını ölçü olarak kullanın. Isınmakta olan yağa unu ilave edin, un biraz karıştırdıktan sonra çekilmiş ceviz ve ya fındık ilave edin, kavruk, kavruk kukmaya başlayınca öbür tarafta kaynamak üzere olan şerbeti ilave ederek hızlı, hızlı karıştırın. Helva şerbetini çektikten sonra, iki üç dk kısık ateşte demlenmeye bırakın. Servis tabaklarınıza istediğiniz gibi süsleyip sunum yapın, afiyet olsun.
Not: Helva kış günleri en çok tüketilmesi gereken çok leziz, görünümü hoş, besleyici bol kalorili bir kahvaltı türüdür.

Sebzeli Et Haşlaması

Eti kaynamakta olan suya salın, bir adet kuru soğanı incecik doğrayıp ilave edin. Kaynayınca üzerinden köpüğünü alın. Kapağını kapatıp, kısık ateşte takriben 2 saat pişmeye bırakın. Et piştikten sonra bir tutam tuz, Arzu ettiğiniz miktarda havuç, şalgam ve patates ilave edin, sebzeler pişince bir tutam ıspanak atıp ateşi hemen kapatın. suyuna nane ve karabiber koyup servis yapın.
Not: Sebzeler etin miktarını geçmemelidir.

Ayva Tatlısı



Ayva tatlısının faydaları saymakla bitmez. Hele benim usulümle üzerine bir bardak su, yarım kg nöbet şekeri ve bir adet dilimlenmiş portakal koymuşsanız tadına doyum olmaz. Ceviz, fındık, fıstık, tarçın, hindistan cevizi, ile istediğiniz şekilde süsleyip servis edin.
Afiyet olsun.

Kalla pakalçak (Kelle Paça)



İyice temizlenmiş olan kelle ve paçalar üzeri kapanacak kadar su ilave edilip 3-4 saat kısık ateşte haşlama usulu iyice pişirilir. Pişme sırasında 2-3 adet kuru soğan piyaz doğranıp ileve edilir.
Kelle paça piştikten sonra isteğe göre arzu edilirse baharat, domates ve biber salçası, patates, havuç, kırmızı yeşil biber ile sote edilip servis yapılır,
Arzu edilirse, sarımsaklı sirke ve bir tutam taze kişniş ve dere otu ile süslenip servis edilir. Ben her ikisini de yaptım, ikiside harikaydı. Afiyet olsun. Kış günleri insanın direncini arttıran en sağlıklı besin kaynaklarımızdandır

8 Eylül 2015 Salı

Pezik, Ispanak Böreği (Püre)

Püre Türk Dünyasının ortak yemeklerinden bir tanesidir.
Sebze ve Meyve Cenneti bir ülkede yaşıyoruz. Kıyma ile ve Ispanakla yapılan bu böreği, Pırasa, Patates, pezik gibi Sebzelerle de yapabiliriz. Hamurunu un, tuz su ile yoğurarak mayasız yapabilir, bir miktar maya ve ya kabartma tozu ilave ederek yapabilirsiniz. Burada vereceğim tarif besleyiciliği açısından ve lezzet açısından daha çok randıman alacağınız tariftir. Siz hangisini arzu ederseniz tercihinize kalmış.
HAMURU İÇİN:
Bir su bardağı süt
Bir çay bardağı sıvı yağ
Bir adet yumurta
Bir tutam tuz
Birkaç damla sirke
Alabildiği kadar un
Malzemeyi uygun bir kabın üzerine boşaltıp, unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

İÇİ İÇİN
Yarım kg ıspanak ve ya Pezik (Pancar yaprağı)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir adet kuru soğan
Bir adet domates
Bir tutam kırmızı pul biber
Bir tutam tuz
Soğanı kısa bir süre kavurun, domatesi ilave edin, ıspanak ve ya pezik saplarını ilave ederek bir süre kavurun. Tuzu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra, ıspanak ve ya pezik yaprağını ilave edip, tencerenin altını tamamen kısın.
8 adet küçük beze yapın, merdane yardımı ile açtığınız bezelere soğumuş olan içlerden doldurup yarım ay şeklinde kapatın. İsterseniz kenarlarını hamur keseceği ile kesin, iter öylece kapatın. Kuru teflon tencerede iki yüzünü çevirerek kısık ateşte kızartın. Çay saatlerinizde ve ya ikramlarınıada harika bir lezzet afiyet olsun.

Püre

İçine arzuya göre Ispanak, yumurtalı taze yeşil soğan, patates ve ya kıymak gibi malzemelerle hazırlayabileceğiniz "Püre" de Türk mutfaklarının ortak lezzetlerinden biridir.
Yapılışı:
Bir adet yumurta
bir kahve fincanı sıvı yağ (tercihen tere yağı ve ya margarinde kullanabilirsınız)
Bir su bardağı süt
bir tutam tuz
bir tatlı kağışı sirke
bir tutam toz şeker
bir çay kaşığı kabartma tuzu
aldığı kadar un
İçi için:
200 gr kıyma
bir adet soğan
arzuya göre kimyon karabiber ve bir tutam tuz
Malzemeyi tamamını bir kaba boşaltın unu yavaş, yavaş ilave edip kulak yumuşaklığında bir hamur yapın.
Hamuru 8 eşit beze yapın, merdane yardımı ile pasta tabağından biraz küçük açın.
Soğanı incecik kıydıktan sonra baharatını ilave edip iyice harmanlayıın. Açtığınız bezelerin içine yarım dairesine yeteri kadar yayın diğer yarısını üzerine kapatın. ve ısınmakta olan yağda kızartın.

Bette

Unutulmaya başlamış yemeklerimizden Bette nasıl yapılır?
Soğan yağda pempeleşince salça konur. Su ilave edilir.Zerdaçal, karabiber, kimyon ve tuz eklenir. Et konur. 20 dk kaynatılır. Sebzeler resimdeki gibi doğranır. Pişme sırasına göre eklenir
Pilavı; kaynamış suya pirinç konur. Suyu ayarlanır türlünün yağından biraz üzerinde gezdirilir.30dk kısık ateşte demlenir.servis yapılır.
Afiyet olsun.

Sanğza (zanza)


Sanğza veya zanza diye bilinen bu cibis türü çubuklar, Doğu Türkistan mutfağından başka hiçbir mutfakta bilinmeyen pasta türlerimizden olup, marka polo ülkesine makarnaları götürürken, taşıdı,ise de devam ettiremediğinden halen Uygur mutfaklarına özgü olarak kalmış olan çeşitlerimizden.
Bayramlarda düğünlerde yapılan bu çubuk türünü, her sanatkar kendi yeteneği ve kendi bilgisini zorlayarak en güzel şekilde yapmaya çalışır, en iyi un ile ve titizlikle yapılan bu çubuğun yapılması zordur ancak, bu sene yaptığınız zanzayı gelecek seneye kadar bayatlamadan serin ve rutubetsi bir ortamda, saklayıp muhafaza etmeniz mümkün.
En az 10 su bardağı un ile yapacağınız sanğzanın yapımı için;
a-İki adet piyaz doğranmış olan büyük boy soğanı bir litre suda silme bir kaşık tuz bir tutam kebabiye ilave ederek on dk kaynatın,
b- un’a koyup bir paket eritilmiş margarin, veya iki su bardağı sıvı yağ iki adet yumurta koyduktan sonra, kaynamış süzülmüş olan soganlı baharatlı(baharat olmasada olur) suyunu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin,
ç-hamuru portakal büyüklüğünde bezeler yapıp yarım saat kadar dinlendirin,
d-öte tarafta üç kg kadar sıvı yağı derin ve yayvan bir tencerede, ısınmaya bırakın, dinlenmiş olan bezelerin ortalarından delerek halka yapın, halkaları avuç içinizde yuvarlayarak inceltin,
e-kurşun kalemden biraz daha ince olan hamur, filitresini işaret parmağınıza dolandırıp serçe parmağınızdan beş parmak aşağı sarkacak şekilde, kelepler yapın,
f-elinize aldığınız iki adet pişirme çubuğunun iki başına kelepleri düzgünce geçirin,
g-çubuk üzerinde biraz daha inceltip oynadıktan sonra, 20cm boyundaki düzgün gelebleri, ısınmakta olan bol yağda önce sağ ucunu sora sol ucunu hafifçe yağa daldırın,
l-sıcak yağın taşma tehlikesine karşı dikkatli olun, iki ucu kızarmış olan sanğzanın ortasını,da yağa hafifçe bir daldırıp sallayşarak kızartın, çubuğun iki ucunu hafif verev katlayın,
m-sarımtırak renklerde kızartacağınız zanğzalar piştikten sonra anlatıldığı kadar zor olmadığını göreceksiniz.
Her ustanın kendine has yapma özelliği ile bilinen sanzaların yapımını görerek uygulamak daha mantıklı olur. Acak, önemli türlerden olduğu için anlatmadan geçemezdim. aslında anlatılmakla başarılmayacak kadar zor fakat görünümü,de o,derece,de hoş ve şık bir bereket türüdür.
Dilimin döndüğünce en anlaşılır şekilde özetlemeye çalıştım, meraklı, kendine güvenen, becerikli olanlara kolay gelsin, fakat üstün beceri ve ince maharet isteyen, sabır isteyen, özen isteyen bir tür sanat.

Aklınızda bulunması gereken önemli püf noktaları




Kavun kokusu
Buzdolabındaki kavun kokusu son derece rahatsız edicidir.
Bunu gidermek için, dolaba sirke ile ıslatılmış bir peçete koymanız yeterli olur.
Soğan kokusu
pek çok kişi pişmekte olan soğanın kokusundan hayli rahatsız olur.
Bunu önlemenin çok kolay bir yolu var: içine bir-iki karanfil atmak.
Tuzlu yemek
Yemeğin tuzunu fazla kaçırdıysanız, tencerenin dibine birkaç dilim çiğ patates koyup pişirin. Yemeğin tuzu çekilecektir.
Balık kokusu
Bıçağınızdaki balık kokusunu çıkarmak çok zordur.
Fakat, kuru bir beze bir parça karabiber ekerek bıçağınızı iyice ovarsanız hemen çıkar.
Balık yerken kokusu elinize sinmemesi için 
Balığı yemeye başlamadan önce elinizi limonla silerseniz. Elinize balık kokusu sinmez.
Yıkayınca balık kokusunun elinizde olmadığını göreceksiniz. Aslında bıçağınıza da bu yöntemi tatbik edebilirsiniz.
Balık pişirirken
Balıkları kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda var.
Bu surette balığın una ve yumurtaya daha iyi bulanmasını sağlamış olursunuz.
Kirli eller
Eliniz katran gibi yapışkan bi madde ile kirlenmiş olabilir.
Önce vazelinle güzelce silin. Ardında da sabunla yıkayın. Katrandan iz kalmaz.
Çamur lekesi
Çamur henüz kurumamış ise, ipekli ve yünlü kumaşlarda iyice kurumaya bırakılmalıdır.
Sonra çamur sert bir fırça ile fırçalanır ve sirke sürülür.
Yapışan bardaklar
Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun.
Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
Sütün taşmaması için
Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
Ütü yaparken
Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için, ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun.
Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
Cam silerken
Camlarınızı silerken suyun içine biraz tuz koyarsanız hem daha kolay temizlenir hem de tertemiz, pırıl pırıl olur.
Sarımsak kokusu
ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın.
Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz.
Arı ve sivrisinek sokmaları için
Kesme şekeri hafif ıslatın, sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.
Ter kokusu
Ter kokusuna neden olan bakterilerden kurtulmak için pamuğu şekersiz ve alkol bazlı bir ağız gargarası ile ıslatın ve koltuk altlarına sürün.
Koltuk altlarını jiletle yeni temizlediyseniz, bunu denemek için bir gün bekleyin.